Este DETOX-ul cu adevărat sănătos?
Detox-ul a devenit o modă și de multe ori este confundat cu o cură de slăbire pentru a scăpa de câteva kilograme în plus. Însă, atunci când decideți să urmați o cură de detoxifiere a organismului, ar fi indicat să vă adresați unui medic specialist. Pe baza istoricului vostru medical și a particularităților specifice stilului de viață, acesta vă poate recomanda dieta care vi se potrivește!
Medicina personalizată salvează deja vieți în țările civilizate și începe timid să devină tot mai cunoscută și la noi. Aceasta reprezintă un concept relativ nou, care separă pacienții în grupuri diferite, cu decizii medicale personalizate, practici și proceduri pentru fiecare persoană în parte.

Conceptul se bazează pe faptul că
pacienții cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit la tratament. Principiile care stau la baza medicinii personalizate sunt bazate pe știință și informații precise, iar mulți specialiști din domeniul sănătății consideră că ar fi necesar ca și în țara noastră să fie introduse tratamentele personalizate.
Abordarea folosită în medicina personalizată este în contrast cu ideea că “un singur medicament este universal valabil”!
Caracteristicile personale ale pacientului, dar și cele specifice bolii, influențează modul în care medicii acționează din punct de vedere al strategiei de tratament. Cazul fiecărui pacient va fi abordat într-o manieră holistică, fiind analizată situația atât din punct de vedere medical, cât și la nivel psihologic și invidual.
În homeopatie, tipul constituțional al individului oferă informații de referință în abordarea cazului, iar modul de gândire este esențial pentru somatizarea bolilor. Medicina psihosomatică se bazează pe o relație de conlucrare pentru soluționarea cazurilor.
Atunci când discutăm de prevenție, adică de măsuri de preîntâmpinare a bolilor,
alimentația sănătoasă reprezintă un factor cheie.
O abordare integrativă a stării de sănătate a unui pacient trebuie să ia în considerare nu doar latura fizică, ci și pe cea emoțională.
Detoxifierea organismului presupune integrarea tuturor informațiilor menționate mai sus. Înainte de a opta pentru o cură de detoxifiere, este recomandat să consultați sfatul unui medic specialist. Acesta, pe baza datelor clinice și a informațiilor despre stilul de viață al fiecărui pacient în parte, va recomanda cea mai indicată dietă, pentru o curățare corectă a organismului.

Nutriționiștii ne atenționează că fiecare individ este diferit la nivel biochimic, de aceea și
detoxifierea trebuie făcută în mod personalizat. Spre exemplu, o anumită cură de detoxifiere poate funcționa pentru o persoană, în timp ce unei alte persoane îi poate face rău.
Întotdeauna este obligatoriu să ne informăm din surse sigure, deoarece pe internet există multe rețete și tratamente care nu se potrivesc tuturor în egală măsură, ci chiar ne pot face mai mult rău.Tocmai de aceea, medicina personalizată este un real sprijin pentru fiecare patologie în parte.
Stilul de viață, stresul de la locul de muncă și condițiile mediului în care trăim reprezintă factori de suprasolicitare pentru organism.
În condiţii normale, acesta este capabil să se purifice singur, dar lipsa exerciţiilor fizice, nivelul de stres tot mai ridicat, constipaţia, dietele necorespunzătoare sau creşterea toxinelor din mediu pot exercita o mare presiune asupra organismului.
De aceea, este important să ajutăm corpul să elimine o parte din toxine, devenind mai sănătos și mai puternic.
Argumentul principal care stă la baza dezvoltării conceptului de “detox” este faptul că toxinele atacă în mod constant organismul, fiind substanțe chimice cu efecte nocive asupra sănătății.
Toxinele provin din mai multe surse, cum ar fi: alcool, cafeină, medicamente, pesticide sau alte substanțe chimice utilizate pentru creșterea sau prepararea alimentelor, poluare, aditivi alimentari și îndulcitori artificiali, zahăr.
Cele mai cunoscute alimente care contribuie la detoxifierea organismului sunt:
- Sfecla roșie: ajută ficatul și bila să dezintegreze toxinele, fiind o sursă excelentă de vitamine și minerale.
- Lămâile: contribuie la îmbunătățirea digestiei, iar vitamina C stimulează “dizolvarea” toxinelor.
- Merele: sunt bogate în fibre și nutrienți ce ajută la curățarea organismului de metalele grele sau aditivii alimentari consumați.
- Legumele verzi (broccoli, coriandru, castravete, țelină, spanac): conțin clorofilă, un puternic aliat pentru eliminarea toxinelor din organism.
- Usturoiul: are proprietăți antivirale și antibacteriane, stimulând ficatul să producă enzime ce curăță sistemul digestiv de toxine.
- Ceaiul verde: reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, stimulează funcțiile ficatului și hidratează organismul.
- Anghinarea: este un diuretic ușor, ce favorizează eliminarea toxinelor din rinichi, dar ajută și la refacerea celulelor ficatului.
- Avocado: stimulează producția de glutation, numit și “antioxidantul suprem”, ce ajută la curățarea ficatului de toxine dăunătoare.
- Grepfrut: are un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți, intensificând procesul natural de curățare a ficatului.
Ființele umane au la dispoziție o cantitate limitată de energie pentru desfășurarea diverselor procese ale organismului. Cu cât sistemul digestiv folosește mai puțină energie, organismul va dispune de mai multe resurse pentru vindecare.
Postul reprezintă o metodă simplă și frecvent utilizată pentru detoxifierea organismului. Mare atenție însă, deoarece perioadele prea lungi de post se pot solda cu efecte negative asupra sănătății. Acestea pot slăbi prea mult organismul, provocând dureri de cap, amețeală, palpitații sau alte complicații.
Sfaturi pentru detoxifierea organismului în mod sănătos:
• Renunțați la micile vicii și tabieturi zilnice care încetinesc metabolismul.
• Eliminați din meniu cafeaua, tutunul, alcoolul și dulciurile rafinate!
• Încercați să nu consumați alimente procesate, care conțin E-uri, coloranți și alte substanțe de prelucrare.
• Înlocuiți grăsimile saturate din carnea roșie cu pește sau carne slabă de pui.
• Consumați orez brun în loc de paste făinoase sau produse de panificație.
• Alcătuiți-vă un meniu bogat în fibre provenite din legume proaspete: varză, țelină, broccoli.
• Alegeți să înlocuiți băuturile carbogazoase cu sucuri naturale din fructe, morcovi sau sfeclă roșie.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Autor: Dr. Manuela Udrea
Medic Specialist Medicină Generală, Medcenter București