Aplicând constant produse cu ecran solar vom reduce semnificativ riscul de apariție a cancerelor cutanate, vom preveni îmbătrânirea cutanată prematură, vom limita apariția arsurilor solare, a petelor pigmentare precum și deshidratarea pielii ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile UV.
Produsele cu factor de protecție solară folosesc filtre UV pentru a limita acțiunea radiațiilor asupra pielii. Filtrele de protecție se clasifică în două mari categorii: minerale (fizice sau anorganice) și chimice (organice). Sunt produse care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice și produse care le conțin pe ambele.
Alegerea cremei cu factor de protecție solară va fi ghidată de tipul de piele și de nevoile acesteia. Pe parcursul verii este recomandat să folosim produse cu SPF 50 care să asigure și protecţie anti UVA. Pentru persoanele cu ten sensibil filtrele minerale (oxidul de zinc și dioxidul de titan) sunt cea mai bună opţiune fiind în general bine tolerate. Produsul cu ecran solar potrivit este cel care ne va face să ne simțim confortabil și pe care îl vom aplica cu plăcere, în mod regulat astfel încât să limităm riscurile expunerii la radiaţiile UV.
Hainele cu protectie UPF merită toată atenţia noastră oferind atât protecţie anti UVB cât şi anti UVA. Dezavantajul acestora este că nu pot acoperi toate regiunile anatomice expuse la soare, deci pentru zona feţei, pavilion ureche, gât, mâini etc. este nevoie de aplicarea cremei cu factor de protecție solară. Pentru a limita posibilele efecte negative ale radiaţiilor UV asupra pielii trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi: nu ne vom expune la soare în intervalul 11-16, vom folosi protecție solară de tip mecanic: pălării cu boruri largi, haine din bumbac deschise la culoare, cu mânecă lungă, ochelari de soare cu lentile polarizate.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Autor: Dr. Andreescu Ioana Andreea - medic specialist dermato-estetică, în clinicile Medcenter Berceni și Medcenter Titan