www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Efectele soarelui asupra pielii și importanța fotoprotecției

 
sun protection

Este minunat să ne lăsăm răsfățați de razele soarelui pe timpul verii. Pielea își face astfel, provizii de vitamina D care este esențială pentru dezvoltarea și întărirea oaselor, creșterea capacității sistemului imunitar de a apăra organismul și de a lupta împotriva infecțiilor, reglarea ritmului cardiac și buna funcționare mentală.

Echilibrul însă, dintre beneficiile și riscurile la care ne expunem când stăm la soare este fragil. Dr. Andreescu Ioana Andreea, medic specialist dermato-estetică ne explică, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știm despre efectele soarelui asupra pielii și importanța fotoprotecției.

Expunerea necontrolată la radiațiile ultraviolete poate avea consecinţe ireversibile asupra pielii. Radiațiile ultraviolete de tip B cu lungimi de undă cuprinse între 280-315 nm pătrund la nivelul straturilor superficiale ale pielii și sunt responsabile pentru apariția bronzului, a arsurilor solare și a cancerelor cutanate. De asemenea, accelerează procesul de îmbătrânire cutanată.

Radiațiile ultraviolete de tip A cu lungimi de undă cuprinse între 315-400 nm pătrund până la nivelul straturilor profunde ale pielii și sunt adesea asociate procesului de îmbătrânire cutanată prematură dar și riscului de dezvoltare a cancerelor cutanate. Radiațiile ultraviolete de tip C au o lungime de undă mică și sunt 100% absorbite de stratul de ozon.
spf

Cum aplicăm cremele fotoprotectoare?


Pentru a limita repercusiunile ultravioletelor asupra pielii este important să folosim creme cu ecran solar indiferent de anotimp.Acestea se aplică cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la ultraviolete în cantitate de 2 mg/cm 2 și se reaplică la fiecare două ore de expunere.

creme fotoprotectoare
Aplicând constant produse cu ecran solar vom reduce semnificativ riscul de apariție a cancerelor cutanate, vom preveni îmbătrânirea cutanată prematură, vom limita apariția arsurilor solare, a petelor pigmentare precum și deshidratarea pielii ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile UV.

Produsele cu factor de protecție solară folosesc filtre UV pentru a limita acțiunea radiațiilor asupra pielii. Filtrele de protecție se clasifică în două mari categorii: minerale (fizice sau anorganice) și chimice (organice). Sunt produse care conțin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice și produse care le conțin pe ambele.

Alegerea cremei cu factor de protecție solară va fi ghidată de tipul de piele și de nevoile acesteia. Pe parcursul verii este recomandat să folosim produse cu SPF 50 care să asigure și protecţie anti UVA. Pentru persoanele cu ten sensibil filtrele minerale (oxidul de zinc și dioxidul de titan) sunt cea mai bună opţiune fiind în general bine tolerate. Produsul cu ecran solar potrivit este cel care ne va face să ne simțim confortabil și pe care îl vom aplica cu plăcere, în mod regulat astfel încât să limităm riscurile expunerii la radiaţiile UV.

spf

Și hainele de protecție solară sunt utile în zilele fierbinți de vară

Hainele cu protectie UPF merită toată atenţia noastră oferind atât protecţie anti UVB cât şi anti UVA. Dezavantajul acestora este că nu pot acoperi toate regiunile anatomice expuse la soare, deci pentru zona feţei, pavilion ureche, gât, mâini etc. este nevoie de aplicarea cremei cu factor de protecție solară. Pentru a limita posibilele efecte negative ale radiaţiilor UV asupra pielii trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi: nu ne vom expune la soare în intervalul 11-16, vom folosi protecție solară de tip mecanic: pălării cu boruri largi, haine din bumbac deschise la culoare, cu mânecă lungă, ochelari de soare cu lentile polarizate.

haine


Să fim sănătoși, fiind informați!

Autor: Dr. Andreescu Ioana Andreea - medic specialist dermato-estetică, în clinicile Medcenter Berceni și Medcenter Titan

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului