Deshidratarea: o problemă medicală reală!
O bună hidratare este esenţială pentru sănătate, deoarece toate funcțiile de bază ale organismului au nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Pericolul deshidratării este tratat cu superficialitate de multe persoane și poate avea în timp efecte grave asupra organismului.
Află cum recunoști semnele deshidratării și ce înseamnă o hidratare corectă!
Ce este hidratarea și cum putem defini deshidratarea?
Hidratarea reprezintă procesul de introducere a apei în organism sau creșterea cantității de apă din organismele vegetale și animale. La pol opus,
deshidratarea este definită ca o pierdere anormală (parțială sau totală) a apei din țesuturi.
De ce este vitală apa?
Apa reprezintă cel mai important constituent al organismului uman, acesta fiind alcătuit din aproximativ 60% apă în cazul femeilor și 65% în cazul bărbaților. Concentrația apei variază în diferite organe ale corpului, iar fără apă suficientă, funcțiile acestora sunt perturbate.
Medicii recomandă consumul de apă pe tot parcursul zilei, însă în cantitate mai mare în prima parte a zilei, astfel încât concentrația de apă în celulele organismului să rămână constantă. O hidratare corectă asigură o concentrație optimă a apei la nivel celular.
Ce beneficii are apa pentru sănătate?
- Îndeplinește rol de transport și ajută la detoxifiere: apa din tubul digestiv ajunge la nivel celular împreună cu elementele nutritive din alimentele ingerate. Tot apa transportă produșii de metabolism și toxinele de la celule către aparatul excretor pentru eliminare. Prin urmare, asigură un mediu optim pentru reacțiile metabolice din organism.
- Ajută la buna funcționare a creierului;
- Menține activitatea musculară;
- Participă la termoreglarea organismului, menținând constantă temperatura corpului prin redistribuirea căldurii și prin transpirație;
- Lubrifiază articulațiile;
- Contribuie la menținerea elasticității pielii și previne apariția ridurilor;
- Reduce senzația de foame;
- Îmbunătățește digestia;
- Menține cantitatea normală de sânge din organism (volemia).
Când pierde apă organismul?
Este important să știm că organismul nostru pierde apă în diferite situații:
- atunci când facem sport (activități fizice), prin transpirație;
- prin respirație;
- când avem febră și/sau vărsături;
- prin urină și materii fecale (în special, în cazurile de diaree).
Ce cantitate de apă ar trebui să bem zilnic?
Unii specialiști recomandă consumul unui litru de apă la fiecare 25 kilograme masă corporală, pe când alţii apreciază că 8 pahare de apă/zi (aproximativ 2 litri) sunt recomandate pentru o bună hidratare, fără a ne raporta la greutatea fiecărei persoane.
Pentru o hidratare corectă, trebuie să ţineţi cont de:
- activitatea desfăşurată în cursul unei zile: spre exemplu, sportivii de performanţă necesită consumul unei cantităţi mai mari de apă, pentru că au o activitate fizică intensă;
- temperatura atmosferică: în zilele caniculare, trebuie să ne hidratăm mai mult;
- existenţa unor boli asociate: hidratarea este foarte importantă în cazul litiazei renale sau a unor infecţii urinare;
- vârsta şi starea fiziologică: copiii mici şi vârstnicii prezintă un risc mai mare de deshidratare. Femeilor însărcinate sau celor care alăptează le este recomandat să consume o cantitate mai mare de apă.
De asemenea, dacă o persoană doreşte să îşi mențină greutatea corporală, are nevoie să bea o cantitate suficientă de apă. Nicio cură de slăbire nu funcționează fără o hidratare corectă.
Cum putem ști dacă suntem deshidratați?
În condițiile în care hidratarea nu este corespunzătoare, organismul ne va transmite niște “semnale”. Deseori însă, acestea nu sunt recunoscute ca și simptome ale deshidratării.
Printre cele mai importante simptome ale deshidratării se numără:
- senzație de sete accentuată, cu uscăciunea gurii, cu scăderea cantității de urină sau urină închisă la culoare (până la brun). Culoarea normală a urinii este galben deschis;
- oboseală, chiar stare de somnolență;
- dureri de cap (migrene);
- amețeli, chiar confuzie, dacă starea de deshidratare este accentuată;
- edeme cauzate de retenția de lichide.
În mod paradoxal, atunci când consumăm puțină apă și ajungem să fim deshidratați, organismul încearcă să compenseze și să își creeze rezerve prin reținere de lichide
în țesuturi (edeme). Astfel, începem să avem picioarele și mâinile umflate, confruntându- ne și cu o “falsă” creștere în greutate.
Printr-o hidratare corectă, apa va fi eliberată din țesuturi și se va
restabili echilibrul organismului.
În cazul în care ați făcut efort fizic intens, ați transpirat din abundență vara, vă este foarte sete sau nu v-ați hidratat de mult timp, se instalează și un dezechilibru electrolitic.
O hidratare corectă urmărește și
menținerea echilibrului de electroliți. În special la sportivi, este foarte important acest mod de hidratare, pentru că există riscul de intoxicație cu apă (rehidratare fără sodiu).
Ce putem face pentru o bună hidratare a corpului?
Este ideal să bem suficientă apă zilnic. De asemenea, mai putem consuma diferite ceaiuri din plante, de preferat neîndulcite. Zahărul, pe lângă faptul că nu reduce senzația de sete, aduce și un surplus de calorii. Totodată, încercați să evitați sucurile acidulate, bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali.
Specialiștii recomandă să includeți în alimentație fructe și legume, deoarece acestea asigură una dintre cele mai valoroase tipuri de hidratare, numită „apă vie”. Ca să nu devină un „chin” consumul de apă, este indicat să aveți în permanență o sticlă de apă cu voi și să beți chiar dacă nu simțiți că vă este sete.
Senzația de sete vă semnalează că organismul vostru este deja deshidratat!
Dacă “nu vă place” apa, încercați să adăugați puțină lămâie, deoarece va îmbunătăți gustul apei și o veți bea cu plăcere. Deseori, setea se manifestă ca o senzație de foame.
Dacă, spre exemplu, tocmai ați mâncat și totuși vi se face foame la scurt timp după masă, beți un pahar cu apă! Și nu uitați să beți mai multă apă dacă este foarte cald afară sau dacă faceți sport!
Să fim sănătoși, fiind informați!