Cum stimulăm imunitatea în sezonul rece?
În sezonul rece organismul nostru este expus la riscuri sporite, cauzate în special de epidemiile de viroze și gripe. Există însă posibilitatea de a preveni simplu și eficient îmbolnăvirile?

Sistemul imunitar are rolul de a îndepărta din organism agenții infecțioși care provoacă boli. Principalele organe care servesc acestui scop sunt pielea, ficatul, rinichii și fluxul sanguin.
Pentru a ne proteja de boli trebuie să avem o imunitate puternică, ce poate lupta eficient cu agenții infecțioși. Celulele sistemului imunitar au rolul de a distruge bacteriile, paraziții și chiar celulele infectate viral.
Boala provoacă în mod inevitabil slăbirea sistemului imunitar. Antioxidanții reprezintă o parte esențială a luptei sistemului imunitar.
Limfocitele T activează celulele sistemului imunitar sub formă de secreții cunoscute sub denumirea de citokine, limfokine sau interleukine. Pielea, mucoasele și moleculele microcidale secretate de unele celule ale pielii reprezintă protecția la intrarea microbilor în organism.
Există însă factori interni și externi care pot afecta răspunsul imun, printre care putem enumera stresul emoțional și fizic, tulburările de somn, suprasolicitarea, radiațiile UV, infecțiile virale sau bacteriene și operațiile chirurgicale.
Slăbirea imunității este favorizată de excesul de proteine, grăsimi, alcool și zaharuri rafinate, dar și de o dietă săracă în nutrienți. De asemenea, funcția imună scade odată cu îmbătrânirea, însă putem încetini acest proces prin menținerea unei alimentații sănătoase.
Simptomele unui sistem imunitar slab includ
- infecții respiratorii repetate și persistente;
- scădere în greutate;
- oboseală, insomnie;
- diaree;
- capacitate lentă de vindecare a afecțiunilor dermatologice.
|
- gripă sezonieră;
- meningită, encefalită;
- infecții sau boli cronice;
- depresie;
|
Care sunt factorii care stimulează sistemul imunitar în sezonul rece?
- Odihna este foarte importantă pentru organism, deoarece întinerește și întărește corpul;
- Reducerea factorilor de stres, deoarece studiile recente demonstrează că stresul și depresia slăbesc sistemul imunitar;
- Exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, scad tensiunea arterială, ajută la menținerea greutății și protejează împotriva multor boli. Sportul, împreună cu dieta sănătoasă, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și la creșterea imunității;
- Dieta bogată în fructe și legume proaspete, care sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E și betacarotenul. Aceste vitamine reduc riscul de cancer sau alte boli și impulsionează sistemul imunitar;
- Vitamina C are activitate antioxidantă și susține vindecarea în zonele de inflamare. Unele alimente care reprezintă o sursă excelentă de vitamina C sunt citricele, broccoli, sfecla, muștarul și varza.
- Multe dintre vitaminele B sunt, de asemenea, foarte importante pentru sprijinirea unui sistem imunitar sănătos. Complexul de vitamine B sprijină sistemul nervos, reducând astfel stările de anxietate, stres și depresie. Aproape toate cerealele integrale, legumele și fructele pot servi ca surse excelente de vitamine. Salata verde este o sursă bogată de vitamine B1, B2, C și acid folic, iar spanacul este o sursă excelentă de acid folic, vitamina B6 și vitamina C.
- Creșterea consumului de alimente bogate în omega-3, cum ar fi somonul, uleiul de semințe de in, nucile și legumele cu frunze verzi. Dietele scăzute în acizi grași omega-3 sunt asociate cu stări inflamatorii cronice și boli autoimune.
- Unul dintre alimentele cu cel mai mare impact în stimularea imunității în sezonul rece este ceaiul verde, care poate crește de până la 5 ori capacitatea de apărare a organismului.
- Alți nutrienți care ajută foarte mult la întărirea imunității sunt kiwi, usturoiul, iaurtul probiotic, ardeiul gras, oul și carnea rosie. Acestea pot ajuta atât la întărirea sistemului de apărare al organismului, dar susțin și vindecarea rapidă din perioada de convalescență.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Autor: Dr. Anica Irina
Medicină Generală