www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Cum recunoaștem astmul tusigen?

Astmul tusigen sau astmul tusiv reprezintă o formă de astm în care principalul simptom este tusea seacă, uscată, ce nu elimină din plămân niciun fel de mucus. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de acest tip de astm nu au celelalte simptome clasice cum ar fi wheezing-ul (respirație șuierătoare) sau scurtarea respirației.

Principalul simptom al astmului tusigen este tusea seacă, uscată.Uneori, această formă de astm este numită „tuse cronică” tocmai pentru a descrie tusea ce durează mai bine de 6-8 săptămâni. Această afecțiune are un impact negativ asupra calității vieții pacienților, deoarece tusea sub formă de criză poate apărea atât în cursul zilei, cât și pe timpul nopții. Astfel, afectează calitatea somnului, dar poate influența chiar și cele mai banale activități zilnice.

De multe ori, tusea se accentuează în timpul exercițiului fizic, determinând așa numitul astm indus de efort”. Totodată, tusea se poate accentua în urma expunerii la diferiți stimuli, cum ar fi parfumurile puternice, aerul rece, umiditatea sau schimbările bruște de temperatură, dar și la diferiți alergeni precum acarienii din praful de casă sau epiteliile de animale.

Oricine poate dezvolta această formă de astm, dar este mai frecventă în rândul copiilor. Netratată corespunzător, poate duce la dezvoltarea formei clasice de astm, ce include simptomele de wheezing, scurtarea respirației și dificultatea de a respira.

Care sunt cauzele astmului tusigen?

Ca și în cazul astmului tipic, nu se cunoaște cauza exactă. Tusea se poate declanșa după expunerea la alergeni, la aer foarte rece sau în urma unei infecții de căi respiratorii superioare (de exemplu, după un episod acut de sinuzită). Mai mult, tusea apărută la un pacient ce începe să urmeze un tratament cu betablocante pentru o patologie cardiacă, are șanse cel mai probabil să reprezinte „tusea cronică - astmul tusigen”. Această clasă de medicamente (betablocantele) este prescrisă de medicul specialist pentru tratarea hipertensiunii arteriale, diferitelor boli de inimă (inclusiv a antecedentelor de infarct miocardic), migrenelor sau palpitațiilor. Betablocantele, chiar administrate sub formă de picături oftalmice, pot induce o criză de astm, caracterizată în această situație prin tuse.

O altă cauză a acestei forme de astm o reprezintă hipersensibilitatea la antiinflamatoare nonsteroidiene neselective, cum ar fi spre exemplu la aspirină sau la derivații cei mai comuni ai acesteia: ibuprofen, modafen, diclofenac, voltaren, etc.

Cum putem diagnostica această formă de astm?

Acest tip de astm este relativ greu de diagnosticat, deoarece tusea poate fi singurul simptom, iar aceasta se poate manifesta și în alte contexte: bronșită sau sindromul picăturii nazale. Medicul ce investighează cazul trebuie să pună întrebări cât mai specifice referitoare la istoricul medical al pacientului, să îl consulte și să îl asculte pulmonar.

Frecvent, la cei cu această formă de astm, examenul clinic, radiografia pulmonară și spirometria nu indică valori anormale. De aceea, este necesar să se efectueze, pe lângă spirometria simplă, și un test de bronhodilatație, deoarece chiar dacă proba inițială este normală, aceasta nu exclude astmul. În cazul spirometriei cu test bronhodilatator, după proba inițială, pacientului i se administrează inhalator ventolin sau ipravent, iar la un interval de aproximativ 15-20 de minute, se repetă spirometria.

O altă metodă de a diagnostica astmul tusigen este „proba terapeutică”: se tratează tusea cu medicamente specifice pentru astm și, dacă aceasta se ameliorează până la dispariție, atunci diagnosticul de astm este susținut.

Ce tratament se recomandă?

Ca și în cazul astmului clasic, tratamenul cuprinde atât antiinflamatoare și bronhodilatatoare inhalatorii, cât și medicamente administrate sistemic, prin nebulizare, injectabil sau oral, cu scopul de a preveni crizele de astm. Ar trebui să se observe o îmbunătățire progresivă a simptomelor în decursul a 6-8 săptămâni de tratament constant și corect administrat.

Să fim sănătoși, fiind informați!

Referințe: www.webmd.com
Traducere: Dr. Neculae Adina
Medic specialist Alergologie și ​Imunologie Clinică

Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului