Ce suplimente dăm copiilor?
Vitaminele și mineralele sunt elemente importante în dieta copiilor. Pentru că organismul nu le poate sintetiza în cantități adecvate, vitaminele trebuie obținute din alimentație. Este bine de știut că necesarul zilnic este deseori acoperit de o dietă variată și echilibrată.
Există însă diverse motive pentru care medicul pediatru poate recomanda suplimentarea dietei cu vitamine și minerale: o alimentație dezechilibrată, un apetit scăzut, în timpul bolilor, în perioada de convalescență ori în perioadele reci ale anului când dietele sunt mai sărace în fructe și legume, iar expunerea la soare este de durată mai scurtă.
Cele mai uzuale suplimente de vitamine și minerale recomandate copiilor sunt:
- Vitamina A: are rol în sinteza pigmenților vizuali, asigurând o vedere bună și o piele sănătoasă. Se găsește în ficatul de pește, în lactate și în legumele de culoare galben - portocaliu (mai ales în morcovi).
- Vitaminele din complexul B: asigură dezvoltarea sistemului nervos prin sinteza de neurotransmițători, intervin în sinteza eritrocitelor și au rol de coenzime în numeroase procese metabolice. Aceste vitamine se găsesc preponderent în carne, pește, ficat, ouă și cereale integrale.
- Vitamina C: crește rezistența la infecții, crește absorbția de fier în organism și un efect antioxidant important. Se găsește preponderent în citrice, roșii și legume verzi.
- Vitamina D: intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului. Expunerea la soare stimulează conversia unui precursor aflat în piele în formă activă de vitamina D. Cele mai bogate alimente în vitamina D sunt peștele, uleiul de pește și gălbenușul de ou.
- Magneziu: are rol în deprimarea excitabilității neuromusculare, ajutând la menținerea homeostaziei și a calciului. Se găsește în legume verzi, nuci, migdale și cereale integrale.
- Seleniu: previne apariția bolilor de inimă. Acest mineral se găsește preponderent în carne, cereale și usturoi.
- Zinc: crește imunitatea organismului, previne dermatitele și asigură vindecarea mai rapidă după sindroame diareice. Cele mai bogate alimente în zinc sunt semințele de dovleac, de susan și ciocolata neagră.
- Ulei de pește: conține acizi grași Omega 3, vitaminele A, D și E, contribuind la funcționarea normală a inimii și creierului, crește performanțele cognititive și, nu în ultimul rând, întărește sistemul imunitar.
Nu trebuie ignorat însă faptul că și suplimentele cu vitamine și minerale sunt medicamente, ce pot avea efecte toxice grave în cazul supradozării (în special vitaminele liposolubile A, D, E și K). De aceea, este important să întrebați întotdeauna medicul pediatru ce complex de vitamine și minerale se potrivește copilului dumneavoastră.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Autor: Dr. Malvina Ioana Petrov
Medic specialist Pediatrie