www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Ce este colesterolul, care sunt valorile normale și când ar trebui să ne îngrijorăm?

Colesterolul crescut reprezintă unul dintre principalii factori favorizanți în apariția bolilor cardiovasculare, de aceea, testele ce măsoară nivelul colesterolului nu ar trebui să lipsească de pe lista analizelor efectuate anual.
 
Ce este colesterolul și tipuri de colesterolÎnainte de toate, este important să înțelegem ce este colesterolul, care este diferența între colesterol bun și colesterol rău, dar mai ales cum putem preveni creșterea nivelului de colesterol nociv.

Conform Asociației Americane a Inimii (AAH), colesterolul nu se poate dizolva în apă, din această cauză transportul său se realizează prin intermediul lipoproteinelor. În organismul uman, este identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului.
În funcție de proteinele care îl transportă, colesterolul se poate diferenția în colesterol HDL și colesterol LDL. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt cunoscute și sub denumirea de „colesterol rău”, în timp ce lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sub numele de „colesterol bun”. LDL colesterolul rezultă în principal din degradarea VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută), transportorul major al trigliceridelor.

Colesterolul „rău” sau LDL colesterol 

Cunoașterea valorii colesterolului LDL este un indicator important în estimarea riscului de boli cardiovasculare. Un nivel ridicat de LDL colesterol (colesterol rău) reprezintă cea mai mare amenințare pentru inimă, deoarece poate bloca arterele, provocând un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Este recomandată o valoare mai mică a acestui tip de colesterol, însă trebuie să știm că aceasta depinde și de riscul bolilor de inimă, care este diferit de la o persoană la alta. Deși atacul de cord este imprevizibil, un nivel crescut de colesterol LDL vă expune mai mult acestui risc. În condiții obișnuite, valorile colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl. Colesterolul se depune pe artere

Rolul negativ al lipoproteinelor cu densitate scăzută este dat de faptul că acestea depozitează excesul de colesterol pe pereții arterelor (formând placa de aterom), ceea ce duce la întărirea vaselor de sânge (ateroscleroză) și la declanșarea bolilor cardiace.

Cum putem diminua nivelul colesterolului LDL?

Orice persoană cu un nivel crescut de colesterol LDL ar trebui să înceapă cu o schimbare a stilului de viață, având o dietă echilibrată și practicând sport în mod regulat. O dietă menită să scadă nivelul colesterolului LDL trebuie să fie slabă în grăsimi saturate, fiind completată cu fibre. În condițiile în care dieta și exercițiile fizice nu dau rezultate, este recomandat să mergeți la medic pentru a vă prescrie un tratament medicamentos adecvat.

Colesterolul „bun” sau HDL colesterol

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite părți ale corpului spre ficat, unde urmează a fi procesat, și de a împiedica depunerea acestuia pe pereții vaselor de sânge. Acestea reduc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) și protejează pereții interiori ai vaselor de sânge, curățându-le și menținându-le sănătoase. Din aceste motive, colesterolul HDL mai este cunoscut și sub denumirea de colesterol „bun”.
Valoarea normală a colesterolului HDL este peste 60 mg/dl, iar nivelul optim este peste 40 mg/dl. Persoanele care au un nivel al colesterolului HDL sub 35 mg/dl prezintă un risc crescut de cardiopatie ischemică. Trebuie să știți că în perioadele de boală acută, nivelul colesterolului din sânge scade temporar, de aceea este recomandat să vă efectuați această analiză atunci când sunteți sănătoși.
Menținere HDL colesterol

Ce facem când valoarea colesterolului HDL este prea mică?

Dacă valoarea colesterolului HDL este mică, există câteva metode de creștere a acestuia:
  • Exercițiile fizice: aerobicul practicat zilnic, între 30 și 60 de minute, ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL;
  • Renunțarea la fumat: țigările reduc nivelul colesterolului HDL;
  • Menținerea greutății corporale la o valoare normală.

Colesterolul total = LDL + HDL + VLDL

Colesterolul total poate fi măsurat printr-un simplu test de sânge și este foarte important să cunoaștem care sunt valorile normale ale acestuia și cum putem acționa în cazul unui nivel prea ridicat.

Valorile de referință ale colesterolului total diferă în funcție de vârstă și sex:Valorile colesterolului diferă în funcție de sex și vârstă
La adulți:
  • Nivel optim: <200 mg/dl
  • Borderline crescut: 200-239 mg/dl
  • Nivel crescut: ≥240 mg/dl
La copii și adolescenți (12-18 ani):
  • Nivel optim: 170 mg/dl
  • Borderline crescut: 170-199 mg/dl
  • Nivel crescut: ≥200 mg/dl

Cum ne pregătim pentru recoltare în vederea măsurării colesterolului?

Pentru a nu influența rezultatele analizei de testare a nivelului de colesterol, este de preferat să nu mâncați și să nu beți nimic cu minim 12 ore înainte de recoltare. De asemenea, se recomandă să evitați consumul de mâncăruri grase și de alcool cu 72 de ore înainte de testare.
Este bine de știut că nivelul colesterolului și cel al trigliceridelor poate crește foarte mult dacă ați optat pentru o cină bogată în grăsimi în seara dinaintea recoltării.

Dozarea colesterolului total vă poate oferi un răspuns orientativ cu privire la riscurile producerii unui atac de cord. Medicul dumneavoastră trebuie însă să analizeze toate valorile: LDL, HDL, trigliceride și colesterol total pentru a vă oferi un rezultat exact și un tratament corepunzător.

Să fim sănătoși, fiind informați!

Referințe:
WebMdAmerican Heart Association

Cei interesați pot completa un scurt chestionar de 5 întrebări, ce urmărește să testeze cunoștințele dobândite despre colesterol.
Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului