www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Cât de util este testul rapid pentru detecția virusului gripal?

Gripa este o infecție virală extrem de contagioasă a tractulului respirator superior, care se poate transmite prin secreții respiratorii, strănut sau tuse.
Aceasta se caracterizează prin variabilitatea antigenului, sezonalitatea și impactul asupra populației generale.Virus-gripa-de-tip-A-si-B

 
Există patru tipuri de virusuri gripale, din care două principale:

  • virusul gripal A este cel mai răspândit, fiind asociat și cu cele mai grave epidemii. Laolaltă cu virusul B, provoacă epidemii sezoniere în fiecare an.
  • virusul gripal C determină o formă ușoară de boală;
  • virusul gripal D nu afectează omul, ci bovinele.

Virusurile gripale A cel mai frecvent intalnite la oameni sunt A (H1N1) și A (H3N2), iar virusurile gripale B aparțin uneia dintre cele două linii: B/Yamagata și B/Victoria.

Vaccin-antigripalCe este un vaccin antigripal?

Vaccinul antigripal poate proteja împotriva virusurilor gripale care fac parte din componența acestuia sau a celor asemănătoare.
În fiecare an se produc vaccinuri antigripale care conține virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) și unul sau două virusuri gripale B.

Este gripa o boală gravă?

Gripa nu este o simplă răceală, ci o boală contagioasă care poate provoca complicații severe, cum ar fi: bronșită, sepsis, encefalită, pneumonie, iar în unele cazuri chiar deces.

Categoriile cu risc sporit de a dezvolta complicații severe sunt copiii, vârstnicii, persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau cele care suferă de afecțiuni respiratorii cronice.

Cum se poate diagnostica gripa?

Cel mai frecvent, gripa apare ca o infecție virală ușoară, transmisă prin secreții respiratorii, prin strănut sau tuse. Simptomele sunt însă nespecifice, existând numeroase infecții virale care prezintă aceeași simptomatologie generală. Astfel, efectuarea unor teste de laborator este foarte importantă pentru diagnosticarea precisă a gripei.

Care sunt testele recomandate pentru detecția virusului gripal?

În prezent se consideră că izolarea virusului ar fi metoda standard pentru diagnosticul gripei, însă apariția noilor teste rapide pentru depistarea virusului gripal, cu sensibilitate mare și specifitate foarte înaltă, aduce reale beneficii pacienților.

Testul rapid pentru detecția gripei de tip A sau B în secrețiile nazale poate identifica antigenele virale de tip A sau de tip B în exudatul nazal, în urma recoltării probei cu ajutorul tampoanelor sterile.

Când este indicată testarea rapidă pentru detecția virusului gripal? Simptome-gripa

  • În primele 48 de ore de la apariția unor simptome precum: dureri de cap, febră, frisoane, dureri musculare, slăbiciune, oboseală, nas înfundat, durere în gât şi tuse;
  • La persoanele expuse la infectarea cu virus gripal: pacienții internați în spital, personalul medical, persoanele care iau contact permanent cu posibile focare de infecție (elevii sau studenții, persoanele care călătoresc cu mijloacele de transport în comun etc.);
  • La cei cu sistemul imunitar slăbit sau cu risc crescut de a dezvolta complicații;
  • În cazul unei epidemii, pentru confirmarea diagnosticului și validarea tipului de tratament recomandat;
  • Testul nu este indicat pentru pacienții care au primit vaccin antigripal A administrat nazal, cu mai puțin de 72 de ore înainte de recoltare.

Beneficiile utilizării testului rapid pentru detecția virusului gripal:

  • Este non-invaziv și nu produce disconfort pacientului, bazându-se pe detectarea virusului gripal în secreții nazale;
  • Se utilizează de obicei în primele 48 de ore de la apariția simptomelor;
  • Împiedică răspândirea virusului sau „tratarea după ureche” a simptomatologiei;
  • Rezultatul obținut în maxim 24 de ore permite administrarea timpurie a unui tratament antiviral, care va reduce severitatea simptomelor și va ajuta la vindecarea eficientă;Nu-se-foloseste-tratament-local-inainte-de-test-pentru-gripa
  • Reduce riscul de apariție a complicațiilor cauzate de gripă, printr-un diagnostic rapid, urmat de un tratament antiviral corespunzător.

Este necesară pregătirea pacientului înainte de recoltare? 

  • Persoana testată nu își va sufla nasul înainte de recoltare;
  • Nu se administrează tratament local în fosele nazale (spray nazal sau picături pentru nas etc.);
  • Alimentația pacientului nu interferează cu rezultatul testului (nu există restricții alimentare).

De ce nu se poate efectua testul rapid la domiciliu?

  • Este foarte important ca recoltarea și interpretarea rezultatelor testului să fie efectuată de către un personal specializat, în cadrul unui centru medical;
  • Pentru a obține o testare validă și un rezultat corect este necesară îndeplinirea tuturor condițiilor la recoltarea probei și a procedurii de lucru specificate în prospectul testului;
  • Proba recoltată se lucrează și se validează în cadrul laboratorului de analize, de către personalul medical calificat. 

Colectarea probei se efectuează în 2 pași simpli:

  • Pentru recoltare, se alege fosa nazală cu cele mai multe secreții;
  • Se utilizează 2 tampoane sterile, care se introduc pe rând în fosa nazală și se rotesc de câteva ori pe peretele acesteia, până se obține volumul necesar probei.
Instrucțiuni de recoltare:
  • Dacă secrețiile lipsesc, se va recolta din fosa nazală cea mai congestionată;
  • Nu se vor testa probe care conțin urme de sânge.

Testul-pentru-gripa-efectuat-din-exudat-nazalCe înseamnă un rezultat pozitiv? Dar un rezultat negativ?

Rezultatul testului poate fi negativ sau pozitiv. Testul poate fi pozitiv pentru: virus gripal de tip A, de tip B sau coinfecție cu virus de tip A și de tip B. În cazul unui rezultat pozitiv, este indicată începerea imediată a tratamentului medicamentos antiviral recomandat de medic.

Există posibilitatea înregistrării unui rezultat fals pozitiv, la persoanele care au primit vaccin antigripal A administrat nazal, cu mai puțin de 72 de ore înainte de recoltare.

Un rezultat negativ pentru virusul Influenza A sau B nu exclude infecția, deoarece antigenul viral din specimenul recoltat poate fi sub limita de detecție a tesului. Este necesar ca rezultatul sa fie confirmat prin culturi de celule sau prin determinări de biologie moleculară.

Când se înregistrează un rezultat invalid?

Un rezultat invalid se poate înregistra din pricina recoltării necorespunzătoare a probei, a nerespectării procedurii de lucru sau a unei cantități insuficiente de virus detectat în probă (în cazul în care persoana testată a avut gripă timp de câteva zile, iar la momentul testării există un volum redus de virus în secreția nazală).

Ce limite prezintă acest test?

  • Se recomandă a fi efectuat doar în faza acută a bolii;
  • Nu este destinat pentru detectarea antigenelor virale de tip C;
  • Deși detectează tulpinile virale principale (A/B), nu poate distinge între toate subtipurile acestora;
  • Deși testul rapid are o sensibilitate mare și o specificitate foarte ridicată, există posibilitatea returnării unor rezultate fals pozitive. În cazul obținerii unor rezultate incerte, se recomandă utilizarea altor teste medicale;
  • Nu se recomandă utilizarea testului pentru monitorizarea tratamentului antiviral.
Pentru efectuarea testului rapid pentru depistarea gripei vă așteptăm cu drag în orice centru de recoltare din Bucureșticlinica Medcenter Berceniclinica Medcenter Titan sau punctul de recoltare Pantelimon

Să fim sănătoși, fiind informați!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului