Care este rolul vitaminei D în menținerea sănătății?
Prevenția a devenit, în ultimii ani, unul din subiectele intens mediatizate în rândul specialiștilor în sănătate, care susțin că
vitamina D, supranumită „vitamina soarelui” și chiar „vitamina minune”, ajută la buna funcționare a organismului, având un rol

important în prevenția și tratamentul a numeroase afecțiuni medicale.
Vitamina D este sintetizată în mod natural în organism prin expunerea la razele soarelui, dar poate fi asimilată și din alimente sau suplimente nutritive.
Peste 80% din necesarul de vitamina D poate fi asimilat de către corpul uman doar cu ajutorul razelor ultraviolete, prin expunerea la soare timp de 15-30 de minute pe zi. În sezonul rece însă, deficitul poate fi echilibrat printr-un aport alimentar bogat în vitamina D.
Beneficiile vitaminei D pentru organism
Această vitamină este una din cele mai importante vitamine pentru organism, având rol în menținerea sănătății dinților, a sistemului osos și muscular, întărirea sistemului imunitar și chiar în prevenția unor afecțiuni grave, precum diabetul zaharat, scleroza multiplă, depresia și chiar unele tipuri de cancer.
Un nivel normal de vitamina D în organism acționează asupra:
- Sistemului osos și muscular: vitamina D ajută la absorbția calciului din alimente și, astfel, scade incidența fracturilor, previne apariția rahitismului la copii și a osteoporozei la vârstnici;
- Funcției cognitive: vitamina D are un rol important în dezvoltarea și funcționarea cerebrală, ameliorând stările depresive;
- Diabetului: cercetătorii susțin că un aport crescut de vitamina D previne apariția diabetului de tip II și reduce simptomele acestuia la persoanele afectate;
- Sistemului cardio-vascular: persoanele cu carență de vitamina D sunt expuse unui risc crescut de infarct miocardic, în timp ce un aport crescut de vitamina D reduce calcifierea vasculară și scade riscul de deces prematur;
- Unor forme de cancer: specialiștii susțin că există dovezi științifice că vitamina D previne și chiar ajută la tratarea unor tipuri de cancer, precum cel de colon, de sân sau de prostată.
Care sunt alimentele bogate în vitamina D?
Concentrația de vitamina D din organism poate fi echilibrată și cu ajutorul suplimentelor nutritive sau printr-o dietă bogată în
alimente ce reprezintă surse importante de vitamina D, precum:
- Pește gras: somon, hering, macrou, păstrăv, ton și ulei din ficat de cod;
- Ciocolată neagră;
- Brânzeturi;
- Ouă (în special gălbenușul crud);
- Ciuperci;
- Ficat de vită.
Cum recunoaștem simptomele carenței de vitamina D?
Cantitatea de vitamina D necesară organismului diferă în funcție de vârstă, dar și de expunerea directă la soare a unei persoane. De regulă, recomandarea majorității specialiștilor este de 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D în cazul adulților cu vârsta de până la 70 de ani.
Un aport de peste 4.000 UI de vitamina D reprezintă un risc sporit de
hiperabsobție a calciului, care poate produce obturări sau blocaje ale circulației sângelui, infarct sau chiar accident vascular cerebral.
Principalele semne ale carenței de vitamina D:
• Stare de oboseală excesivă și senzație de somnolență;
• Lipsă de energie și rezistență fizică scăzută;
• Sensibilitate la durere;
• Hipertensiune (un studiu a demonstrat că prin creșterea nivelului de vitamina D scade riscul de hipertensiune);
• Supraponderalitate (cercetătorii susțin că persoanele care folosesc suplimente cu vitamina D pot slăbi mai ușor, această vitamină fiind solubilă în grăsimi).
Cum se poate măsura nivelul de vitamina D din organism?
Nivelul de vitamina D din organism poate fi determinat cu ajutorul
analizei de laborator 25-Hidroxi Vitamina D. Pe baza rezultatelor acestui test, doar medicul specialist poate recomanda tratamentul necesar.
Vă invităm în orice locație din rețeaua Medcenter pentru a măsura nivelul vitaminei D din organism, cu ajutorul analizei medicale de laborator
25-Hidroxi Vitamina D.
Să fim sănătoși, fiind informați!