www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate și valurile de caniculă care vin după ploi abundente favorizează apariția unor boli cum ar fi virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar. De altfel, cercetătorii Institutului Cantacuzino au anunțat că au fost identificate larve de țânțari purtători ai acestui virus în sectoarele 1, 2, 3 și 4 din București. Pentru a preveni îmbolnăvirile în masă, medicii au o serie de recomandări prin care oamenii să se protejeze împotriva infectării cu acest virus. Având în vedere că anul trecut șase români și-au pierdut viața în lupta cu temutul virus, specialiștii avertizează populația să-și ia măsuri de precauție împotriva țânțarilor și să-și monitorizeze starea de sănătate dacă prezintă simptome specifice. Ce trebuie să știm pentru a preveni boala provocată de acest virus?

Meningoencefalita West-Nile. Ce este și cum se transmite?

Meningoencefalita West-Nile este o boală care produce inflamația țesuturilor ce învelesc creierul și coloana vertebrală. Afecțiunea este cauzată de virusul West-Nile, răspândit în special prin înțepăturile țânțarilor infectați, care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate.

Simptome și riscuri pentru persoanele cu imunitate scăzută 

Infecția cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite: unele persoane pot prezenta simptome ușoare, incluzând febră, dureri de cap, greață, vărsături și uneori inflamarea ganglionilor limfatici și erupție cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului. Persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta o formă severă a bolii, cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 grade Celsius), cefalee, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie și comă. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

Cum se confirmă prezența virusului West-Nile?

Doar în urma investigațiilor clinice specifice se poate afla, cu certitudine, infestarea cu virusul West Nile. Acestea constau într-o combinație de teste speciale de biologie moleculară. Mai exact, confirmarea diagnosticului are la bază teste ADN sau analiza fluidului din măduva spinării (lichidul cefalorahidian). Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obținute prin puncții spinale – introducerea unui ac în partea inferioară a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi în vederea identificării unor dovezi de infecție, cum ar fi creșterea numărului de leucocite și a cantității de proteine. Ambele probe sunt supuse analizei în cadrul unui laborator specializat.

Măsuri pentru evitarea înțepăturilor de țânțari

Pentru evitarea înțepăturilor de țânțari purtători de virus West-Nile, specialiștii recomandă utilizarea plaselor de protecție la uși și ferestre, distrugerea insectelor cu spray-uri și alte substanțe, respectând instrucțiunile de utilizare, aplicarea pe pielea expusă a unei substanțe speciale care îndepărtează țânțarii. De asemenea, pentru o protecție cât mai sigură, medicii mai recomandă purtarea hainelor care acoperă o suprafață cât mai mare a corpului, respectiv, bluze cu mâneci lungi, ciorapi și pantaloni lungi. Dacă situația permite, e bine să se evite ieșirile în aer liber dimineața, seara și noaptea. Vasele cu flori, butoaiele, recipientele din care se adapă animalele și toate recipientele care conțin apă trebuie curățate și golite frecvent. Apa se schimbă des. Este musai ca instalațiile de apă și canalizare să fie reparate.

Nu există un tratament specific pentru virusul West-Nile

Din păcate, nu există un tratament pentru această afecțiune. Organismul trebuie să lupte singur împotriva infecției. În formele ușoare ale bolii, îngrijirea se face acasă. E nevoie de odihnă suficientă și consumul unei cantități mari de lichid. Cu o îngrijire atentă, în acest caz, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile, în absența unui tratament. Riscul de îmbolnăvire severă și deces există la oamenii de peste 50 de ani și cei cu deficiențe imune, deși infecția poate să apară la orice vârstă. În general, febra, vărsăturile, sensibilitatea crescută la lumină și starea generală de rău sunt semnele care trebuie să vă trimită urgent la medic. Simptomele pot să dureze de la câteva săptămâni până la câteva luni. Dacă infecția s-a răspândit la creier, se impune internarea și monitorizarea cu atenție de către specialiști. În acest caz, se poate recurge la administrarea perfuziilor și conectarea la aparate de susținere și monitorizare permanentă.

Consultul medicul înainte de plecarea în vacanță, esențial! 

Pentru a preveni îmbolnăvirea și a gestiona eficient problemele de sănătate, inclusiv cele cauzate de virusul West-Nile sau alte infecții transmise de țânțari, este esențial să consultați medicul, mai ales  înainte de plecarea în vacanță. Medcenter oferă consultații, investigații și analize medicale realizate de specialiști în medicină internă, medicină generală, boli infecțioase, medicină de familie etc. Se recomandă vizita la medic înainte de a pleca în concediu, mai ales într-o țară exotică, pentru a primi sfaturi adecvate și a fi bine informat despre riscurile și măsurile de prevenire specifice zonei respective. Așadar, mergeți la medic! E vorba de sănătatea dumneavoastră.

 

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului