www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Alergia la polenul de ambrozie

Cei cu alergie la polenul de ambrozie poate că nu știu „cum” și „de ce”, dar cu siguranță își dau seama când le apar acele simptome imposibil de ignorat, de la strănuturi unul după altul, chiar și de 30 de ori, până la obstrucție nazală completă și dispariția mirosului. Aceste simptome le afectează viața și calitatea acesteia, dar chiar și competențele la locul de muncă.

Ce este ambrozia și când polenizează?

Polenizarea ambroziei are loc de la începutul lunii august până toamna târziuAmbrozia este o iarbă sălbatică (o buruiană) al cărei polen este împrăștiat de vânt, fiind foarte mic ca dimensiuni și imposibil de văzut cu ochiul liber. Ambrozia crește aproape oriunde, dar în principal pe câmpuri și de-a lungul autostrăzilor sau pe terenuri lăsate în paragină.

La noi în țară, polenizarea ambroziei are loc de pe la începutul lunii august (uneori, chiar de la mijlocul lunii iulie) până toamna târziu, când vremea devine ușor mai răcoroasă. Acest proces se termină când vremea se răcește semnificativ, în lunile octombrie-noiembrie. Concentrația maximă de polen este prezentă în primele ore ale dimineții, atunci când bate vântul și în primele ore după furtuni și ploi, atunci când se usucă și este ridicat de pe sol de către curenții de aer.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare alergiei la orice alt polen: rinită alergică, conjuctivită alergică și astm alergic. Manifestările alergiei pot fi foarte supărătoare: strănut, congestie nazală (nu se poate respira pe nas), mâncărime nazală și rinoree (fără a fi răcit, nasul curge din ambele nări, ca o apă), până la mâncărime de urechi și „în cerul gurii”, mâncărime, umflare și înroșire a ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap, de urechi, oboseală cronică, somnolență și stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare, șuieratul pieptului).

De asemenea, este foarte important de știur faptul că pot apărea reacții încrucișate cu diferite alimente, pentru că ambrozia are în structura sa proteine similare. Astfel că, la ingestia unor alimente cum ar fi bananele, castraveții, pepenele galben sau pepenele verde, persoanele alergice la polenul de ambrozie descriu apariția mâncărimii la nivelul cavității bucale, gâdilitură faringiană sau chiar prurit auricular, mai ales în perioada sezonului polenic. Acesta este sindromul de alergie orală polen-alimente.

Cum se tratează alergia la polenul de ambrozie?

Picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate sunt singurele ce asigură tratamentul etiologic al acestei alergii. Este obligatoriu să întrebați medicul alergolog informații despre acest tip de tratament și indicațiile sale.

Toate celelalte tratamente (cu picături sau spray-uri nazale), antihistaminice, uneori chiar și cortizon sistemic, sunt tratamente simptomatice, iar la întreruperea lor în timpul sezonului, simptomele reapar, uneori chiar mult mai sever decât la debut.

Sfaturi utile pentru a evita polenul de ambrozie

Fiind prezent afară și polenizat de vânt, este mai greu de evitat decât în cazul acarienilor din praful de casă sau epiteliilor de animale. Iată câteva sfaturi utile:
  • Țineți ferestrele închise, mai ales în zilele cu vânt puternic;
  • Încercați sa minimizați activitatea în aer liber, în special între orele 5 și 10 dimineața;
  • Faceți duș când veniți de afară pentru curățarea granulelor de polen de pe piele și de pe haine;
  • Țineți geamurile închise atunci când circulați cu mașina și folosiți filtre speciale de polen;
  • Programați-vă vacanța la mare în perioada în care concentrația polenului este mai scăzută (verificați pe internet hărțile polenice);
  • Uscați hainele în interior.

Iată testele de laborator din portofoliul Medcenter pe care le puteți efectua pentru a diagnostica alergia la polen de flori sau la diferite specii de ambrozie:

         IgE specific la Ambrosia artemisiifolia (w1);
         IgE specific la Ambrosia psilostachya (w2);
         IgE specific la Ambrosia trifida (w3);
         ​​​IgE specific la Polen de flori (Ambrosia trilobata, Pelin, Margaretă, Păpădie, Floarea soarelui) (wx1).


Să fim sănătoși, fiind informați!


Autor: Dr. Neculae Adina
Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică
Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului