www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Alergia la mango

Mango este un fruct tropical destul de popular, cultivat inițial în India. Acum, acesta crește în multe zone cu climat temperat din toată lumea și poate fi consumat sub diverse forme: crud în sucurile de fructe, smoothie sau shake, sub formă de gemuri, uscat sau chiar murat.
Alergie la mangoÎn ciuda popularității sale, reacțiile alergice la mango nu sunt foarte comune. Acestea au fost descrise ca rezultat al ingestiei, identificate sub trei forme: anafilaxia, dermatita de contact și sindromul de alergie orală.

Anafilaxia la mango

Reacțiile alergice severe ca urmare a ingestiei de mango sunt cauzate de anticorpi IgE specifici. Persoanele cu acest tip de alergie dezvoltă reacții severe la scurt timp după ce mănâncă mango (de obicei în câteva minute) sub formă de wheezing (șuieratul pieptului), dispnee (scurtarea respirației și senzația de dificultate în respirație), senzația de constricție toracică, urticarie și angioedem sau alte forme de anafilaxie.

Diagnosticul acestei forme de alergie se face prin teste cutanate și/sau teste de sânge. În acest moment, nu există un extract comercial standardizat pentru efectuarea testelor pe piele (skin prick test), astfel încât se poate face testul prick in prick doar utilizând fructul proaspăt. Dacă într-un interval de 15 - 20 de minute de la testare, apar prurit, papulă și eritem la locul testulu, reacția este interpretată ca fiind pozitivă.

Evitarea ingestiei de mango este tratamentul indicat pentru cei ce au experimentat anafilaxie. Totuși, există și cross reactivitate cu alte alimente, cum ar fi caju sau fistic. Este important ca cei ce s-au confruntat cu acest tipReacții alergice la mango - anticorpi IgE de alergie să aibă la ei epipen (adrenalină injectabilă pe care să și-o autoadministreze la nevoie), având în vedere că mango poate fi ingerat și accidental în salate de fructe, punch sau smoothie de fructe.

Dermatita de contact la mango

Un alt tip de reacție ce poate apărea după ingestia de mango este dermatita de contact. Aceasta seamănă cu erupția cutanată de la “stejarul otrăvitor” (poison oak), apare în câteva ore după ingestie și durează câteva zile. Apare sub formă de mici leziuni papulo-veziculare pruriginoase pe piele, care se pot transforma și capătă “crustă” în următoarele zile.

Dermatita de contact la mangoAceastă formă NU este o reacție prin anticorpi specifici IgE
, ci prin celulele albe din sânge, care reacționează cu anumiți agenți chimici (cel mai frecvent urushiol) prezenți în coaja de mango, scoarța de copac de mango sau fructul de mango. Urushiol se găsește și în stejarul și “iedera otrăvitoare” (poison oak, poison ivy, poison sumac), astfel că cei sensibili la aceste plante sunt mai predispuși la a dezvolta dermatită de contact la mango. Totuși, această reacție nu pune viața în pericol, dar poate fi foarte deranjantă.

Tratamentul se face folosind corticosteroizi topici sau sistemici, în funcție de severitatea reacției. Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic, ceea ce presupune că dacă o persoană cu dermatită facială descrie simptomele ca apărute la câteva ore de la ingestia de mango, atunci cel mai probabil teste suplimentare nu sunt necesare. Oricum, testul care se efectuează pentru susținerea diagnosticului este testul patch cu fruct de mango

Sindromul de alergie orală la mango

Acest sindrom este o reacție IgE mediată, similară celei ce cauzează anafilaxia, dar cu simptome ușoare de mâncărimi la nivelul cavității bucale, ale faringelui sau în “cerul gurii”. Simptomele apar imediat după ingestia de mango proaspăt și dispar în câteva minute, fără tratament. În aceste cazuri, progresia către anafilaxie este rară pentru că proteina alergenică implicată este “instabilă” și degradată rapid chiar de salivă. Aceasta este și explicația că simptomele apar doar la nivelul cavității bucale.

Apare ca rezultat al similarității între proteinele din fructul prospăt de mango și cele din polenuri sau proteinele din latex. Când apare din cauza unei alergii la polen, persoana este cel mai probabil alergică la polenul de mesteacăn sau polenul de Artemisia (pelin). Alergia la latex poate face totodată ca o persoană să experimenteze sindrom de alergie orală după ingestia de mango: sindrom “latex-fructe”.

Diagnosticul este clinic de cele mai multe ori: o persoană alergică la polenul de mesteacăn sau Artemisie, dezvoltă alergie orală când mănâncă mango. Adițional, poate fi efectuat testul prick in prick. Persoanele ce au experimentat alergie orală la mango sunt sfătuite să evite ingestia din cauza riscului, deși scăzut, de anafilaxie.

Autor: Dr. Neculae Adina
Medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică
Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului