10 semne că trebuie să faci o vizită urgentă la cardiolog!
România ocupă un loc alarmant în lume pentru decesul a peste 65% dintre români prin boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare se referă la suferințele care afectează inima și vasele de sânge. În general, bolile cardiovasculare survin în urma afectării vasculare prin ateroscleroză, care presupune reducerea diametrului vasului de sânge până la obturarea completă.
Cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă și chiar pentru declanșarea accidentelor vasculare cerebrale sunt:
dieta nesănătoasă,
lipsa de activitate fizică și
consumul de tutun.
Se recomandă vizita la cardiolog când apar simptome precum:
- Durerea toracică (retrosternală), numită și angină pectorală, apare sub forma unei apăsări intense, ca o “gheară” sau ca o greutate mare pe torace. Durerea persistă aproximativ 15 minute și cedează la repaus sau la administrarea de nitroglicerină sublingual.
- Tusea persistentă poate fi un semn de insuficiență cardiacă, cauzată de acumularea de lichid în plămâni. Pentru acest tip de tuse este specifică expectorarea unui mucus alb sau rozaliu, care poate indica o insuficiență cardiacă.

- Dispneea - dificultățile de respirație, în perioadă de repaus sau în lipsa efortului fizic, ar putea indica o problemă cardiacă gravă, cum ar fi cardiomiopatia. Scurtarea severă a respirației, chiar și în timpul activității fizice, ar putea semnala, de asemenea, o problemă cardiacă de bază. Un puls rapid sau neregulat poate fi simptom al insuficienței cardiace, al infarctului miocardic sau al aritmiei. Palpitațiile sau perceperea neplăcută a bătăilor inimii pot să nu aibă o semnificație patologică deosebită, dar în același timp ar putea semnala tulburări de ritm majore, care să necesite intervenție de urgență.
- Tensiunea arterială crescută, stresul și diabetul, sunt cele mai des întâlnite semnale care pot avertiza o persoană că are un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare.
- Nivelul crescut al colesterolului total (valoarea normală fiind sub 190 mg/dl) și al așa-numitului „colesterol rău” LDL-colesterol (valoarea normală fiind sub 100 mg/dl).
- Obezitatea este asociată cu creșterea mortalității prin boli cardiovasculare! Aprecierea excesului ponderal se face prin măsurarea circumferinței abdominale și prin calcularea indicelui de masă corporală.
- Antecedente în istoricul familial de boli cardiovasculare, în special infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Dacă aveți rude apropiate afectate de acest tip de afecțiuni, nu înseamnă automat că veți moșteni ereditar aceleași boli. Cu toate acestea, se recomandă periodic o evaluare cardiologică preventivă!
- Sforăitul și apneea în somn pot predispune la declanșarea hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat, ambele contribuind la apariția bolilor de inimă.
- Edemul picioarelor, gleznelor și tălpilor apare datorită retenției de apă în organism, pe fondul unei diete mult prea bogate în săruri. Când se întâmplă acest lucru, venele se umflă. În plus, din cauza funcției cardiace scăzute, rinichii nu mai sunt capabili să elimine tot sodiul din organism.
Ce recomandă medicul?
Există numeroase metode pentru a preveni instalarea bolilor cardiovasculare:

• Nu fumați! Substanțele chimice din tutun sunt nocive pentru inimă și vasele de sânge. Fumătorii prezintă un
risc de 2-4 ori mai crescut de a dezvolta boli coronariene. Nu ezitați să apelați la strategii complexe pentru renunțarea la fumat, atunci când este necesar!
• Sportul este recomandat, asigurați-vă că faceți mișcare cel puțin
30 de minute în fiecare zi.
• Este necesar să adoptați o
dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume și cereale integrale. Această regulă de bază vă va proteja de numeroase afecțiuni!
• Spuneți
NU obezității, menținându-vă greutatea corporală în limite normale. Un exces adipos, mai ales la nivel abdominal, de minim 20% față de o greutate corporală considerată normală, crește predispoziția pentru bolile cardiovasculare.
• Metoda cea mai eficientă în prevenția bolilor cardiovasculare este reprezentată de
controale medicale regulate, cu verificarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului.
Este foarte important să conștientizați că evaluarea periodică și completă a stării de sănătate, diagnosticul timpuriu și o strategie corectă de tratament crește șansele de vindecare ale pacientului și calitatea vieții acestuia, în timp ce diagnosticul tardiv poate fi deseori fatal.
Să fim sănătoși, fiind informați!