www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Hemoglobină glicozilată (HbA1c)
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
55 lei
2 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos
Vacutainer EDTA K2/K3, cu dop mov.
Sânge venos
Nu este necesară
Proba este stabilă 7 zile la 2-8 °C.
Refrigerat
Turbidimetrie
  • < 6%
  • 6% - 7%: țintă terapeutică
  • > 7%: diabet dezechilibrat terapeutic
  • La pacienții cu anemie feriprivă, policitemie, post-splenectomie, valorile HbA1c nu sunt relevante datorită modificării duratei de viață a eritrocitelor (hematiilor). În aceste situații, valoarea HbA1c poate fi crescută. Prin urmare, se recomandă monitorizarea pacienților diabetici doar prin dozări ale glucozei serice.
  • Scăderi ale HbA1c pot apărea pe perioada sarcinii, în anemiile hemolitice, pierderile cronice de sânge sau post-transfuzional.
  • Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale HbA1c. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Analiza HBA1c este decontabilă în București doar în baza unui bilet de trimitere emis de către medicul de famile, cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei, sau ca urmare a monitorizării sarcinii. În centrul Medcenter Focșani, analiza este decontabilă prin bilet de trimitere emis de către medicul de familie/medicul specialist. 

Glucoza din sânge are capacitatea de a se lega de lanțurile beta ale hemoglobinei A (HbA). Procesul se desfășoară pe toata durata de viață a hematiilor (eritrocitelor), de aproximativ 120 de zile. Astfel, se formeaza HbA1, numită hemoglobină glicozilată sau hemoglobină glicată. Aceasta are 3 fracțiuni: HbA1a, HbA1b, HbA1c.
HbA1c reprezintă fracțiunea cea mai stabilă a HbA1.

La pacienții diabetici, dozarea glicemiei ajută la evaluarea curentă a metabolismului carbohidraților. Determinarea HbA1c permite, în schimb, evaluarea pe o perioadă mai mare de timp a statusului glicemic, deoarece HbA1c nu este influențată de dietă, de variațiile obișnuite ale glicemiei care apar pe parcursul unei zile, de stres sau alte afecțiuni.

Valoarea HbA1c este direct proporțională cu nivelul mediu al glucozei din ultimele 2-3 luni înainte de testare. Prin urmare, HbA1c este considerată un marker de bază în monitorizarea echilibrului glucidic al pacientului diabetic, dar și pentru aprecierea riscului de apariție a complicațiilor: cetoacidoză sau complicații vasculare (retinopatia și nefropatia).

Dozarea HbA1c este utilă și pentru orientarea asupra tratamentului ce urmează a fi inițiat: antidiabetice orale, insulină, transplant de celule beta-pancreatice. Nu se recomandă determinarea HbA1c pentru depistarea diabetului zaharat. 

Creșterea HbA1c este întâlnită în cazul persoanelor nou diagnosticate cu diabet zaharat sau la pacienții cu o monitorizare insuficientă a tratamentului. Se pot întâlni valori și cu 20% mai mari decât cele normale. Normalizarea HbA1c se realizează treptat, în decursul a 2-3 luni.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului