www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Glucoză în urină (glicozurie)
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
17 lei
1 zi
Se va explica pacientului cum se colectează urina din 24 de ore: pacientul urinează dimineața și nu reține această urină, apoi colectează într-un vas curat (de 2-3 litri) toată urina până a doua zi dimineață la aceeași oră (inclusiv urina de dimineață). Din această cantitate, după omogenizare, se vor pune ~ 50 ml într-un recipient pentru urină, de unică folosință.
50 ml urină din urină de 24 ore, cu precizarea diurezei.
Recipient sumar urină.
Urină
Se recomandă dozarea glicozuriei imediat după primirea probei în laborator. Dacă acest lucru nu este posibil, proba se păstrează la frigider.
Urina se stochează câteva ore la 2-8 °C sau timp îndelungat la -18 °C.
Proba va fi transportată la 2-8 °C.
Spectrofotometrie
 < 500 mg/24 ore
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale glicemiei. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.


Glucoza este filtrată glomerular şi reabsorbită la nivelul tubilor proximali. Eliminarea glucozei prin urină apare atunci când este depășit pragul renal de reabsorbţie.

În mod obișnuit, pragul renal este de 160-180 mg/dL, dar prezintă variații mari în funcție de vârstă, stare fiziologică sau de vechimea bolii: spre exemplu, este mai crescut la pacienții cu istoric diabetic îndelungat și mai redus la copii și la femeile însărcinate. De aceea, nu se recomandă monitorizarea glicemiei prin determinarea glicozuriei.

Nivelul glucozei urinare este influențat și de ingestia de lichide, prezența unei eventuale infecții a tractului urinar sau administrarea de medicamente (salicilaţi, acid ascorbic).

Apariția glucozei în urină poate fi întâlnită și în boli care afectează tubii renali sau în cazul bolilor genetice care influențează sinteza și metabolizarea glucozei, deoarece se produce scăderea pragului renal de eliminare a glucozei.

Alte afecțiuni însoțite de glicozurie sunt:
  • afecțiuni hepatice și pancreatice;
  • acromegalie;
  • sindrom Cushing;
  • administrare de hormoni;
  • tubulopatii toxice;
  • sindrom nefrotic;
  • glomerulonefrită acută;
  • sindrom Fanconi.
De asemenea, s-a dovedit că există și pacienți cu glicozurie fără o cauză precizată, numită glicozurie idiopatică.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului