Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
80 lei
7 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau timp îndelungat la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
ELISA
Negativ: < 0,9;
Echivoc: 0,9 - 1,1;
Reactiv: > 1,1.
Serurile intens hemolizate sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.
Virusul hepatitei D sau Delta (HDV) este un virus ARN defectiv, monocatenar, a cărui replicare necesită prezența virusului B. Așadar, doar la persoanele purtătoare de virus B pot apărea coinfecții cu virusul D. Replicarea virusului D are loc doar în celulele infectate cu virus B.
Transmiterea virusului hepatitei D se poate realiza pe cale parenterală, prin instrumentar medical incorect sau incomplet sterilizat, diferite manevre medicale, iar în cazuri rare prin contact sexual neprotejat sau transmitere perinatală.
Simptomatologia poate fi mai blândă sau mai severă, în funcție de momentul în care pacientul contactează virusul D:
coinfecția, atunci cand pacientul este infectat în același moment cu virusul B și D. În acest caz, simptomele sunt cele întâlnite în hepatita acută, prognosticul este bun, iar cronicizarea infecției este rară. De cele mai multe ori, pacienții se vindecă complet;
suprainfecția, atunci cand infecția cu virus D survine la un pacient purtător cronic de virus B. În acest caz, simptomatologia este mai severă, boala se poate croniciza sau poate duce la hepatită fulminantă. Hepatita cronică D are o evoluție mai severă decât cea cu virus B. Prezența Ac anti-HDV poate fi detectată la aproximativ o lună de la infecție, deoarece seroconversia se produce mai lent. Titruri crescute de Ac anti-HDV pot fi detectate și după 6 luni de la debutul bolii.
Determinarea de antigen HDV și de anticorpi HDV reprezintă markerii serologici specifici pentru stabilirea diagnosticului, dar și pentru monitorizarea și tratamentul persoanelor cu hepatită Delta.
Determinarea Ac anti-HDV identifică anticorpii totali (IgG + IgM), ca test de screening pentru hepatita cronică cu virus D.