Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
68 lei
6 zile
Nu este necesară o pregătire specială, de preferat à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
ELISA
Negativ: < 5;
Pozitiv: ≥ 5.
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.
Virusul Epstein Barr (EBV) face parte din familia Herpesviridae cu tropism limfatic și este implicat în etiologia mononucleozei infecțioase, dar este asociat și cu anumite forme de cancer, precum:
limfom Hodgkin;
limfom Burkitt;
cancer gastric;
carcinom nazofaringian;
afecțiuni asociate cu virusul imunodeficienței umane (HIV), cum ar fi leucoplazia păroasă și limfoamele sistemului nervos central.
Studiile arată că purtătorii de EBV au un risc sporit de a dezvolta boli autoimune, precum:
dermatomiozită;
lupus eritematos sistemic;
artrită reumatoidă;
sindrom Sjögren;
scleroză multiplă.
Virusul Epstein Barr este foarte răspândit: aproximativ 95% din populație dezvoltă o infecție cu EBV până la vârsta adultă. Transmiterea virusului are loc prin contactul cu secrețiile orofaringiene sau genitale ale persoanelor infectate. După infecția primară, virusul poate ramane în stare latentă în organismul uman pentru toată viața.
Primii anticorpi dezvoltați de organism sunt cei de tip IgM, care ating un prag maxim în aproximativ 2 săptămâni de la debutul bolii și apoi scad treptat în decurs de 2-3 luni, până la dispariție. Anticorpii IgG apar rapid în urma celor de tip IgMi și rămân pentru toată viața în sistemul persoanelor imunocompetente (care au dezvoltat imunitate).