Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
62 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
Negativ: ≥ 1,2;
Borderline: 1,0 - 1,1;
Reactiv: < 1,0.
Serurile intens hemolizate sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.
Anticorpii anti-HBc reprezintă răspunsul la prezența antigenului central al virusului hepatitei B (Ag HBc), fiind prezenți la nivelul celulelor hepatice infectate. Ac anti-HBc apar încă de la debutul bolii și sunt considerați markeri serologici al infecției cu virusul hepatitei B. Aceștia pot fi de tip IgM, indicând o infecție acută sau recentă (de până la 6 luni) sau anticorpii de tip IgG, care sunt identificați în hepatita cronică cu virus B sau după vindecarea pacientului.
În condițiile în care organismul elimină virusul B (Ag HBs), între dispariția acestuia și apariția anticorpilor protectori (anti HBs), există o perioadă numită "fereastră imunologică". În acest interval de timp, prezența Ac anti HBc și Ac anti-HBc IgM reprezintă singurii indicatori de hepatită virală B.
Determinarea Ac anti-HBc totali nu se utilizează pentru diagnosticul unei hepatite acute virale B.