Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
420 lei
10 zile
Se va explica pacientului procedura de recoltare ce urmează a fi efectuată pentru recoltarea LCR.
LCR recoltat prin puncție lombară și sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Pentru LCR se utilizează o seringă sterilă sau recipient de recoltare steril, iar pentru ser se folosește vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel de separare a cheagului.
Lichid cefalorahidian și ser.
Se separă serul prin centrifugare, la temperatura camerei.
7 zile la 2-4° C
Refrigerat
Real-time PCR: reacție de polimerizare în lanț, cu detecție în timp real al produsului realizat, prin măsurarea fluorescenței emise - metoda cantitativă.
Femei - negativ;
Bărbați - negativ.
Probe hemolizate
Virusul Epstein Barr este unul dintre cele mai frecvente virusuri ce infectează omul și face parte din tipul virusului herpectic. Este foarte bine cunoscut ca virusul mononucleozei infecțioase. Infectarea are loc prin salivă, la nivel bucal (Boala sărutului) sau prin secreții genitale.
Virusul Epstein Barr este asociat cu un spectru larg de afecțiuni, atât benigne, cât și maligne, respectiv mononucleoza infecțioasă, limfomul Burkitt, limfohistiocitoza hemofagocitară, limfomul Hodgkin, cancerul gastric și carcinomul nazofaringian, limfoame ale sistemului nervos central.
Majoritatea oamenilor se infectează cu EVB și câștigă imunitate adaptivă. Mulți copii se infectează cu EVB, însă aceste infecții nu produc simptome sau au simptome foarte asemănătoare cu celelalte boli ușoare din copilărie. Atunci când infecția apare în adolescență, aceasta provoacă mononucleoza infecțioasă la 35-50% dintre pacienți.
Virusul Epstei Barr produce afecțiuni atât ale sistemului nervos central, cât și periferic.
Prezența EBV-ADN în LCR a fost demonstrată astfel la pacienții cu meningită aseptică, encefalită, mielită și neuropatie: senzorială, oftalmoplegie, plexopatie lombosacrată și altele.
Recomandări pentru determinarea ADN- PCR a virusului Epstein Barr în LCR:
pentru diagnosticul complicațiilor neurologice ale infecției primare cu EVB;
ca marker non-invaziv pentru cazurile de limfom al sistemului nervos central, asociate cu SIDA.