www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Angiotensinconvertază în LCR
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
198 lei
13 zile
ACE seric se recoltează à jeun (pe nemâncate). Dacă pacientul urmează un tratament cu inhibitori de ACE (precum captopril sau enalapril), acesta va fi întrerupt cu cel puțin 12 ore înaintea recoltării. La recoltarea ACE în LCR se urmează aceleași precauții ca în cazul dozării ACE în ser. Se va recolta și o probă de sânge în cazul în care se dorește dozarea ACE în LCR.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau lipemice) sau 5-10 ml de LCR.
Ser - vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator; LCR - seringă sterilă sau recipient de recoltare steril.
Ser sau LCR
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare; LCR nu necesită prelucrare.
Serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 1 lună la -20 °C.
Refrigerat
Fotometrie
< 2 mU/mL 
  • Serurile intens hemolizate pot afecta rezultatele testului;
  • Nivelul ACE variază în funcție de vârstă: la copii și la adolescenți se pot înregistra valori normale cu până la 50% mai ridicate;
  • Fumătorii au valori ale ACE cu până la 30% mai mici decât persoanele nefumătoare;
  • Administrarea unor medicamente (inhibitori ai angiotensinconvertazei, precum enalapril sau captopril) poate determina scăderi ale ACE. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.


Angiotensinconvertaza (ACE) este un vasoconstrictor puternic ce determină creșterea tensiunii arteriale. Sursa principală a acestei enzime este endoteliul pulmonar.

Activitatea angiotensinconvertazei este intensă în special în sarcoidoză, o boală sistemică care afectează în principal plămânul. Pacienții cu tuberculoză activă sau boala Hodgkin (afecțiuni care prezintă imagini radiologice asemănătoare cu sarcoidoza) nu înregistrează valori crescute ale angiotensinconvertazei. Acesta constituie un criteriu important pentru diagnosticul diferențial. 

Valorile ACE sunt influențate de activitatea bolii. Monitorizarea activității acestei enzime poate fi relevantă și pentru evaluarea riscului de afectare pulmonară la pacienții care au primit tratamente citostatice.

Dozarea ACE în LCR este utilizată în diagnosticarea neurosarcoidozei, cu specificitate destul de mare.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului