www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Aminoacizi screening în plasmă
Metabolism

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
314 lei
(momentan indisponibilă)
19 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau lipemice).
Vacutainer EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Proba se centrifughează și se utilizează supernatantul.
Proba este stabilă 30 de zile la -20 °C.
A se evita decongelarea/recongelarea.
Congelat, pe gheață carbonică.
Cromatografie de lichide sub înaltă presiune
Vă rugăm să consultați tabelul cu valorile de referință AICI.
Hemoliza.


Aminoacizii (în număr de 22) reprezintă unitățile structurale ale proteinelor. Zece dintre cei 22 de aminoacizi nu pot fi sintetizați de către organismul mamiferelor și trebuie procurați din hrană, iar aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de aminoacizi esențiali. Astfel, proteinele ingerate ajung la nivelul tractului intestinal, unde sunt scindate de către enzimele proteolitice, eliberându-se aminoacizii, care sunt absorbiți la nivelul jejunului și care vor contribui la fondul de aminoacizi al organismului. Ficatul și alte țesuturi utilizează acest fond, în functie de necesitățile organismului, în vederea sintezei de proteine intracelulare și plasmatice.

Aminoacizii din sânge sunt filtrați la nivelul glomerulului renal, dar sunt în mod normal reabsorbiți la nivel tubular printr-un sistem de transport cu capacitate limitată. De aceea, nivelurile crescute de aminoacizi în sânge sunt însoțite de o eliminare renală crescută (aminoacidurie). La indivizii normali, aminoaciduria este tranzitorie și asociată cu un exces de proteine în alimentație.

Există trei tipuri de aminoacidurii:
  • aminoaciduria prin flux crescut: când nivelul plasmatic al unuia sau al mai multor aminoacizi depășește capacitatea tubulară renală;
  • aminoaciduria renală: survine când nivelul plasmatic este normal, dar sistemul de transport renal are un defect congenital sau dobândit;
  • aminoaciduria fără prag: apare când aminoacizii prezenți în exces din cauza unui blocaj enzimatic se elimină în întregime prin urină, iar nivelul plasmatic este normal.
Au fost identificate multe erori genetice ale metabolismului aminoacizilor, incluzând fenilcetonuria și tirozinemia.
Tulburările se pot manifesta la orice vârstă, dar cele mai multe devin evidente în copilărie. Aceste tulburări au ca rezultat acumularea sau deficiența unuia sau mai multor aminoacizi în fluidele biologice, ceea ce duce la semne clinice și simptome specifice.

Analizele plasmatice ale aminoacizilor pot avea o importanță clinică și în evaluarea mai multor afecțiuni dobândite, precum:
  • afecțiuni endocrine;
  • boli hepatice;
  • boli musculare;
  • boli neoplazice;
  • tulburări neurologice;
  • tulburări nutriționale;
  • insuficiență renală;
  • arsuri. 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului