www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Analize medicale de laborator
și clinici medicale

Call Center GRATUIT
0800 800 599
Luni - Vineri 8:00 - 20:00
PROGRAMARE ONLINE

Aminoacizi screening în LCR
Metabolism

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul GRATUIT de Call Center 0800 800 599.
314 lei
19 zile
Pentru ser: recoltare à jeun (pe nemâncate).
I se va explica pacientului manevrele ce urmează a fi efectuate în vederea recoltării LCR.
LCR, sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau lipemice).
Seringă sterilă sau recipient de recoltare steril (pentru LCR) + vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu (pentru ser).
Ser, LCR.
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Proba este stabilă 4 zile 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C .
A se evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Cromatografie de lichide sub înaltă presiune
Hemoliza serului


Aminoacizii (în număr de 22) reprezintă unitățile structurale ale proteinelor. Zece dintre cei 22 de aminoacizi nu pot fi sintetizați de către organismul mamiferelor și trebuie procurați din hrană, iar aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de aminoacizi esențiali. Astfel, proteinele ingerate ajung la nivelul tractului intestinal, unde sunt scindate de către enzimele proteolitice, eliberându-se aminoacizii, care sunt absorbiți la nivelul jejunului și care vor contribui la fondul de aminoacizi al organismului. Ficatul și alte țesuturi utilizează acest fond, în functie de necesitățile organismului, în vederea sintezei de proteine intracelulare și plasmatice.

Aminoacizii din sânge sunt filtrați la nivelul glomerulului renal, dar sunt în mod normal reabsorbiți la nivel tubular printr-un sistem de transport cu capacitate limitată. De aceea, nivelurile crescute de aminoacizi în sânge sunt însoțite de o eliminare renală crescută (aminoacidurie). La indivizii normali, aminoaciduria este tranzitorie și asociată cu un exces de proteine în alimentație.

Există trei tipuri de aminoacidurii:
  • aminoaciduria prin flux crescut: când nivelul plasmatic al unuia sau al mai multor aminoacizi depășește capacitatea tubulară renală;
  • aminoaciduria renală: survine când nivelul plasmatic este normal, dar sistemul de transport renal are un defect congenital sau dobândit;
  • aminoaciduria fără prag: apare când aminoacizii prezenți în exces din cauza unui blocaj enzimatic se elimină în întregime prin urină, iar nivelul plasmatic este normal.
Analiza aminoacizilor în lichidul cefalorahidian este fundamentală pentru investigarea mai multor boli metabolice moștenite, în special a celor care prezintă crize inexplicabile.

Măsurarea glicinei în LCR este adesea crucială pentru diagnosticarea encefalopatiei determinată de glicină, iar concentrațiile mici de serină în LCR sunt caracteristice pentru deficiența de 3-fosfoglicerat dehidrogenază.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului