www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2

Testele pentru depistarea anticorpilor COVID-19, soluții inovatoare pentru un diagnostic de încredere!

Pandemia generată de noul tip de coronavirus SARS-CoV-2 a stârnit îngrijorare și chiar panică pentru siguranța vieții a milioane de oameni, din momentul răspândirii sale foarte rapide, la scală mondială. Rata de transmitere foarte ridicată și o mortalitate crescută comparativ cu gripa sezonieră reprezintă factori importanți care au determinat oamenii de știință să lupte necontenit pentru aflarea "secretelor" acestui virus de temut!COVID-19 pandemie

Deși încă mai există necunoscute, pe baza descoperirii genomului său viral au fost deja dezvoltate metode pentru depistarea infecției, care pot fi utilizate în diferite etape ale contactării virusului SARS-CoV-2.

Soluții mai simple pentru testarea COVID-19

Luând în considerare criteriile care trebuie îndeplinite pentru testarea de tip RT-PCR și răspândirea foarte rapidă a virusului, s-a vehiculat riscul ca posibilitatea de reacție a laboratoarelor să fie depășită în cazul unui ritm exponențial de creștere a frecvenței realizării testelor. De aceea, oamenii de știință au continuat să caute soluții mai simplu de utilizat și accesibile pacienților.

Astfel, au fost descoperite recent metode de testare a răspunsului imun al organismului la infecția cu COVID-19, denumite și teste imunologice. În această categorie sunt incluse testele rapide și testele serologice (metode de lucru: Elisa, Chemiluminiscență) care sunt realizate în cadrul laboratoarelor clinice.

Noul tip de coronavirus poate fi diagnosticat și prin examen clinic?

Infecția COVID-19 nu poate fi diagnosticată fără efectuarea unui test pe bază de probe de sânge (ser sau plasmă) sau de recoltare a secrețiilor infectate (exsudat nazofaringian). Semnele și simptomele acuzate de pacienții infectați nu sunt specifice, putând fi întâlnite, spre exemplu, și la persoanele ce suferă de gripă sezonieră, răceală comună sau chiar alergie.

Totodată, există posibilitatea ca o parte dintre persoanele care sunt infectate și contagioase să fie asimptomatice. Prin urmare, diagnosticarea nu se poate realiza pe baza simptomelor, fiind posibilă doar în urma testării specifice de laborator.

Testele rapide pot fi utilizate pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2?

Testele imunologice rapide NU pot fi utilizate pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19, însă (în cele mai multe cazuri) identifică persoanele care au dezvoltat anticorpi de tip IgG sau IgM în sânge. Acest tip de teste înregistrează existența anticorpilor de tip IgG sau IgM în sânge. Este important de precizat însă că anticorpii apar, în principiu, după 7 -14 zile de la infectare (în unele cazuri, perioada de incubație durează până la 20 de zile, însă există chiar și pacienți la care nu se vor detecta anticorpi).

Prin urmare, dacă aceste teste sunt efectuate în primele zile de la infectare, NU pot stabili cu certitudine dacă o persoană este infectată, deoarece există posibilitatea ca pacientul să fie infectat și transmițăror al virusului, fără a fi dezvoltat anticorpi specifici.

Teste depistare coronavirusAșadar, rezultatul fals negativ ar fi una din marile deficiențe ale acestui tip de test. Uneori, testele imunologice pot furniza și rezultate fals pozitive (testul indică în mod eronat că persoana a fost infectată). Acest lucru este posibil la persoanele care au o infecție cu un alt virus din familia coronavirusurilor.

Cât de utile sunt testele serologice SARS-CoV-2?

Testele serologice sunt foarte utile în depistarea persoanelor care au fost infectate cu virusul și au dezvoltat anticorpi specifici, însă nu au fost diagnosticate (kiturile de testare RT-PCR fiind folosite pentru persoanele simptomatice). Identificarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 deși nu au avut simptome specifice este foarte importantă pentru urmărirea răspândirii bolii și a depistării celor care au dezvoltat anticorpi specifici noului coronavirus.

Testele serologice sunt prelucrate cu ajutorul unor tehnici specifice de laborator și au o acuratețe mai mare decât testele rapide în stabilirea persoanelor care au fost expuse la infecția cu SARS-CoV-2 și au dezvoltat imunitate. Cu toate acestea, trebuie precizat că până în prezent nu s-a stabilit științific că prezența anticorpilor ar garanta că persoana respectivă este protejată și nu se poate reinfecta.

Pentru diagnosticarea infecției la momentul testării rămâne necesară efectuarea testului RT-PCR, iar testul imunologic poate fi utilizat complementar, pentru sprijinirea răspunsului de control al infecției (detectează strict prezența anticorpilor și nu virusul în sine).

Medcenter, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale, vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu noi teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19:

Să fim sănătoși, fiind informați!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului