www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Află ce se ascunde în spatele miturilor despre Coronavirus!

După mai multe luni de la identificarea virusului ucigaș, se observă încă o tendință de creștere a focarului de Coronavirus, un inamic invizibil care până în prezent a afectat peste 1.5 milioane de persoane la nivel mondial! Apariția infecției cu Coronavirus a reprezentat încă de la început o situație de urgență pentru sănătatea publică, iar din data de 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia la nivel mondial.

În România, în ciuda restricțiilor militare impuse de starea de urgență, până la acest moment mii de persoane sunt infectate, iar specialiștii avertizează că încă nu s-a atins apogeul focarului.


În acest context global, informațiile despre noul tip de virus extrem de contagios sunt mediatizate în mod necontrolat, pe toate canalele media. În special în mediul online, apar permanent „știri senzaționale”, tratamente minune, mituri și conspirații care pot induce în eroare opinia publică. De aceea, este foarte important să respectați toate recomandările și regulile impuse de autorități în această perioadă și să urmăriți doar informațiile oficiale, provenite din surse sigure, medicale.

În cele ce urmează vom încerca să centralizăm câteva din cele mai vehiculate mituri în privința Coronavirusului, pentru a distinge informațiile adevărate de cele false:

1. Doar tinerii și vârstnicii reprezintă categorii cu risc sporit de îmbolnăvire.
FALS! Toate categoriile de vârstă sunt expuse riscului, însă vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente sunt mai susceptibile pentru a dezvolta forme grave ale bolii.

2. Pulverizarea clorului sau alcoolului pe piele ucide virusurile din organism. Informatii Coronavirus-articol Medcenter-Colaj-1
FALS! Cu ajutorul substanțelor chimice puteți dezinfecta suprafețele, însă pot dăuna pielii, în special în contact cu ochii sau gura. Acestea ajută la prevenirea îmbolnăvirii, dar nu pot distruge virusul din organism.

3. Pachetele provenite din China NU sunt infectate cu Coronavirus.
ADEVĂRAT! Din cercetările anterioare asupra coronavirusurilor similare, oamenii de știință au dedus că virusul nu poate supraviețui pe scrisori sau pachete pentru o perioadă lungă de timp, până când coletele ajung la destinatar.

4. Coronavirusul este asemănător cu gripa!

FALS! Deși există multe similitudini, profilul general al COVID-19 este mai grav și se estimează că rata mortalității sale ar fi mult mai mare decât a gripei sezoniere.

5. COVID-19 este fatal pentru toți pacienții!
FALS! Rata mortalității virusului este de aproximativ 1-3%, iar peste 80% din cazuri prezintă simptomatologie ușoară.

6. Copiii sunt imuni la Coronavirus.
FALS! Copiii se pot îmbolnăvi ca și orice alte categorii de vârstă, însă simptomele lor tind să fie mai puțin severe.

Informatii Coronavirus-articol Medcenter-Colaj-27. Animalele de companie răspândesc virusul.
FALS! Există puține cazuri în care s-a descoperit că animalele ar fi purtătoare, iar până acum nu s-a dovedit că transmit virusul. Cercetătorii consideră că oamenii sunt adevăratul motor al focarului.

8. Măștile de protecție a feței previn infectarea cu Coronavirus.
ADEVĂRAT! Deși în fazele incipiente nu s-au considerat necesare decât pentru cei bolnavi, acum OMS declară că este necesar să folosim măștile de protecție. Atenție, măștile nu sunt ermetice și pot permite intrarea particulelor, iar purtarea acestora nu justifică ignorarea altor măsuri de igienă!

9. Folosirea uscătoarelor de mâini ucide virusul.
FALS!
Igiena mâinilor se realizează cu apă și săpun sau substanțe dezinfectante.

10. Tratamentul cu antibiotice elimină infecția cu Coronavirus.
FALS! Antibioticele se prescriu strict în cazul infecțiilor bacteriene și nu al celor virale.

11. Clătirea nasului cu soluție salină protejează împotriva Coronavirusului. /MC/files/general/Informatii Coronavirus-articol Medcenter-Colaj-3_5e8d9b860316c337.png
FALS! Nu există nicio dovadă că soluția salină reduce riscul de infecție, însă unele cercetări sugerează că această tehnică ar putea reduce simptomele infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare.

12. Gargara cu soluție înălbitoare protejează împotriva Coronavirusului.
FALS! În niciun caz gargara cu înălbitor nu este benefică pentru sănătate, chiar dimpotrivă, substanța este corozivă și poate provoca daune majore!

13. Termometrele non-contact se utilizează în diagnosticarea infecției cu Coronavirus.

ADEVĂRAT! Atenție însă, temperatura este un simptom comun și altor afecțiuni, iar o persoană purtătoarea virusului poate să prezinte temperatură normală imediat după infectare.

14. Usturoiul protejează împotriva infecției cu Coronavirus.
FALS! Usturoiul ajută la creșterea imunității, iar unele cercetări sugerează că ar putea încetini creșterea unor specii de bacterii, însă nu există dovezi că ar fi eficient împotriva virusurilor.

15. Virusul se poate transmite prin consumul de mâncare chinezească.
FALS! Nu s-a documentat un astfel de mod de transmitere, iar cea mai răspândită cale de transmitere este de la om la om.
 
Informatii Coronavirus-articol Medcenter-Colaj-416. Remediile casnice pot vindeca și proteja împotriva COVID-19.
FALS! Niciun remediu casnic nu poate proteja împotriva COVID-19: vitamina C, uleiuri esențiale, lămâie sau alte citrice, ulei de susan, usturoi etc.

17. Infectarea cu Coronavirus se poate trasmite prin urină sau fecale.
FALS! Cercetătorii susțin prezența virusului se poate înregistra în materiile fecale, cu ajutorul unor mecanisme moderne, însă, de obicei virusurile astfel detectate nu se transmit la alte persoane.

18. Răspândirea virusului se va opri odată cu creșterea temperaturii atmosferice.
ADEVĂRAT! Atenție însă, deși virusurile gripale se răspândesc mai ușor în anotimpurile mai reci, transmiterea virusului este mult diminuată (dar nu inexistentă) pe timp de vară. Inclusiv în România s-a preconizat un alt val al epidemiei în toamnă, însă rămâne de văzut.
 
19. Coronavirusul este virusul cu gradul de mortalitate cel mai ridicat întâlnit la specia umană.
FALS!
Deși SARS-CoV-2 pare să fie mai gravă decât gripa, nu este cel mai mortal virus cu care s-au confruntat oamenii.

20. Vaccinurile împotriva gripei și pneumoniei protejează împotriva COVID-19.
FALS! SARS-CoV-2 este diferit de alte virusuri, niciun vaccin existent nu protejează împotriva infecției.
 
21. SARS-CoV-2 este reprezintă o mutație a virusului gripei sezoniere.
ADEVĂRAT! Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri, toate având proteine pe suprafața lor, iar unele dintre acestea folosesc oamenii ca gazdă principală și provoacă răceala comună.

22. Virusul își are originea într-un laborator din China.
FALS! Nu există dovezi în acest sens, iar un studiu recent demonstrează că virusul este un produs natural al evoluției. Unii cercetători consideră că SARS-CoV-2 ar proveni de la lilieci, iar alții că sursa ar fi o specie de mamifere numită pangoline.

23. Infectia se transmite în cadrul unei întâlniri de 10 minute cu o persoană purtătoare.
ADEVĂRAT! Deși 10 minute sunt suficiente pentru a se transmite virusul, există și cazuri în care o persoană se poate infecta într-un interval mai scurt de timp.

24. Focarul a izbucnit prin consumul unei supe preparate cu carne de liliac.

FALS! Deși oamenii de știință consideră că virusul a apărut la animale, nu există dovezi că provine de la vreun fel de ciorbă.

25. Tehnologia 5G determină răspândirea virusului.
FALS! Una dintre cele mai recente teorii apărute este aceea că tehnologia 5G este responsabilă pentru răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 pe tot globul. Wuhan a fost unul dintre primele orașe care au utilizat 5G în China, ceea ce ajută la explicarea originii unora dintre aceste teorii. 

Să fim sănătoși, fiind informați!


Sursa: Prelucrare și adaptare publicație “Medical News Today”, Coronavirus myths explored.

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului