Laborator de analize medicale
Rețea clinici

              Call Center: 0800-800-599

GRATUIT Luni-Vineri: 8:00-20:00

Miercuri, 20 Septembrie, 2017


TRANSAMINAZELE NE AJUTĂ SĂ IDENTIFICĂM BOLILE FICATULUI!


Transaminazele (sau aminotransferazele) sunt enzime implicate în sinteza aminoacizilor care intră în compoziția proteinelor.

Determinarea concentrației transaminazelor în sânge este importantă în diagnosticarea și urmărirea mai multor boli, dar, de cele mai multe ori, se verifică funcția hepatică.

De obicei, creșterea ALT și AST apare în cazul bolilor ficatului.

Citiți mai multe aici...  

 


       

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ REGLĂM NIVELUL DE MAGNEZIU DIN SÂNGE?

 

Pe lângă calciu și fosfor, magneziul este unul dintre mineralele importante din organism, aproximativ 70% din cantitatea totală regăsindu-se în compoziția oaselor

Se mai găsește la nivel celular și extracelular (în special la nivelul mușchilor, dar și în diferite fluide ale organismului). 

Acesta circulă legat de proteine (aproximativ 25%), iar restul sub formă de ioni (Mg2+). 

În plus, magneziul are roluri importante în desfășurarea multor reacții enzimatice (activează peste 300 de enzime implicate în metabolismul carbohidraților, participă la sinteza proteinelor și acizilor nucleici). 

Citiți mai multe aici...  

 


       

CE AFECȚIUNI PUTEM DEPISTA PRIN MĂSURAREA NIVELULUI DE BILIRUBINĂ? 

 

Îmbătrânirea celulelor roșii din sânge (hematiile), după aproximativ 120 de zile, duce la degradarea lor, în special la nivelul splinei, rezultând aproximativ 80% din bilirubina circulantă.

Restul de 15-20% provine din alte proteine care conțin fracțiunea “hem”, ca și hemoglobina din hematii. Această fracțiune este transformată în bilirubină și este denumită bilirubină indirectă (neconjugată).

Bilirubina este transportată la ficat legată de albumină. Aici este conjugată și se transformă în ceea ce numim bilirubină directă (conjugată). 

Bilirubina conjugată va ajunge în căile biliare și apoi în intestin cu ajutorul bilei. La nivelul bilei va suferi diverse transformări și va forma urobilinogen și stercobilinogen. 

Citiți mai multe aici...        

TRIGLICERIDELE, UN PERICOL ASCUNS PENTRU ARTERE! 

 

Trigliceridele se găsesc în sânge, fiind grăsimi naturale, alcătuite din glicerol și acizi grași.


Ele reprezintă o sursă importantă de energie și cea mai comună formă de grăsime a organismului. Caloriile consumate la o masă (grăsimi, zaharuri), care nu sunt utilizate de organism, sunt transformate în trigliceride și apoi stocate în celulele țesutului adipos (adipocite).

Toate caloriile pe care organismul nu le arde, indiferent de proveniența lor, vor fi depozitate în țesutul gras și vor duce la creșterea în greutate. La analizele medicale, ele se vor reflecta în creșterea valorii trigliceridelor.

Aproximativ 95% din toate grăsimile alimentare sunt trigliceride.

Citiți mai multe aici      

AFLĂ ACUM CARE SUNT BENEFICIILE DOZĂRII NIVELULUI DE CREATININĂ ȘI UREE DIN SÂNGE


Creatinina si ureea reprezintă produși rezultați în urma proceselor metabolice ale organismului. Aceștia indică starea de funcționare a rinichilor.


Creatina se produce în organism la nivelul ficatului și este stocată în mușchi, până când procesele metabolice necesită producerea de energie musculară. Masa musculară se menține la un nivel aproximativ constant de la o zi la alta, astfel încât cantitatea de creatinină rezultată prezintă variații reduse pe o perioadă scurtă de timp.


Acest reziduu al metabolizării creatinei în scopul de a produce energie, creatinina, este filtrat prin activitatearinichilor și eliminat prin urină. 


Ureea serică reprezintă produsul azotat rezultat al metabolizării aminoacizilor rezultați din proteine la nivel hepatic, fiind ulterior eliminată din organism prin filtrarea glomerulară. În plus, ureea mai poate fi formată și la nivelul țesuturilor embrionare sau tumorale, aflate în curs de creștere. Măsurarea nivelului de uree din sânge este necesară atât în evaluarea funcționării ficatului, dar și a rinichilor


Citiți mai multe aici...

 


      
  TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE IMPORTANȚA CALCIULUI ÎN SÂNGE       

 
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale din organism, acesta reprezentând aproximativ 2% din masa corporală.

Puțini dintre noi știu însă că 99% din calciul din organism se găsește în oase și dinți, în timp ce numai 1% există în circulația sangvină. 

Această cantitate de 1% reprezintă calciul seric (din sânge) și poartă denumirea de calciu total. O parte din acesta circulă sub formă liberă și este activ metabolic (calciul ionic), iar cealaltă parte este legată de albumină și de alte elemente chimice.      
11 SEMNE CĂ AR TREBUI SĂ VERIFICI CANTITATEA DE FIER DIN ORGANISM       

Anemia reprezintă una din cele mai întâlnite afecțiuni la nivel mondial. 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2 miliarde de persoane suferă de carență de fier, în timp ce în România peste 30% din copii sunt afectați de anemie.

Femeile tinere prezintă risc crescut pentru instalarea anemiei înainte de menopauză, în special dacă sunt gravide sau alăptează.

Anemia cauzată de deficitul de fier este tratată eficient prin dietă și medicație corespunzătoare, prescrisă de medicul specialist. De aceea, trebuie să cunoaștem importanța fierului pentru buna funcționare a organismului și să efectuăm anual analize pentru verificarea nivelului de fier (sideremie).                 
CE ESTE COLESTEROLUL, CARE SUNT VALORILE NORMALE ȘI CÂND AR TREBUI SĂ NE ÎNGRIJORĂM? 


 

Colesterolul crescut reprezintă unul dintre principalii factori în apariția bolilor cardiovasculare, de aceea, testele ce măsoară nivelul colesterolului nu ar trebui să lipsească de pe lista analizelor efectuate anual.

În funcție de proteinele care îl transportă, colesterolul se poate diferenția în colesterol HDL și colesterol LDLLipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt cunoscute și sub denumirea de „colesterol rău”, în timp ce lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sub numele de „colesterol bun”. Aceste două tipuri de lipide, alături de trigliceride, compun colesterolul total.                 CE ESTE GLICEMIA ȘI CE AR TREBUI SĂ NE ÎNGRIJOREZE?  
 

Te simți slăbit, amețit, ai grețuri sau furnicături în mâini și picioare? Acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuații ale glicemiei.

Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge, glucoza, la rândul ei, rezultând din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați. Important de reținut este faptul ca glucoza este necesară pentru o bună funcționare a creierului.

Citiți mai multe aici...
  

 CUM SLĂBIM DUPĂ SĂRBĂTORI?


 


Sarmale, caltaboș, cozonac și, bineînteleș, tortul de ciocolată asezonat cu șampanie din belsug în noaptea de revelion - toate aceste delicii care ne-au desfătat de sărbatori se fac simțite acum, când încercăm să închidem nasturii la haine. 

Partea bună este că putem scăpa ușor de kilogramele în plus acumulate pe perioada sărbătorilor de iarnă dacă ținem cont de câteva sfaturi ale nutriționiștilor. 

Citiți mai multe aici...


 


 

 

SECRETELE UNEI IMUNITĂȚI DE FIER

 


Odată cu începutul sezonului rece, gripa şi virozele ne pândesc la tot pasul.         

Dacă perpectiva unei “vacanţe” cu febră, tuse şi medicamente nu te atrage, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi foarte utile, care vă vor ajuta să vă întăriți sistemul imunitar în sezonul rece.  
  
OSTEOPOROZA

 


Osteoporoza sau “maladia silenţioasă” înseamnă "os poros".

Osteoporoza este definită ca o afecțiune evolutivă a sistemului osos caracterizată prin pierderea de masă osoasă (reducerea densității osoase) și prin alterări ale microarhitecturii țesutului osos, având drept consecință creșterea fragilității osoase și a riscului de fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.

Este cea mai importantă cauză de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind “vinovată” de aproape 80% din totalul lor.

Până nu demult, era considerată o stare normală a vârstnicului, dar vârsta de apariție a osteoporozei a început să scadă datorită alimentației sărace în elemente nutritive, sedentarismului, tratamentelor hormonale etc.

Afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial.

În România, peste 1 milion de femei suferă de osteoporoză, însă boala este, de cele mai multe ori subdiagnosticată şi frecvent lăsată netratată. Citiți mai multe aici....
DURERILE DE SPATE


Autor: Dr. Zarvă Maria

Medic Specialist Medicină de Familie


Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe. 
 
Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale: 

  • - aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar)
  • - aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul de miocard)
  • - aparatului digestiv (ulcerul gastric, pancreatita cronică)
  • - renal (pielonefrite, litiaza renală)
  • - genital (boala inflamatorie pelvină, retroversie uterină).
  

ALERGIA LA MANGO

 

Autor: Dr. Neculae Adina

Medic Specialist Alergologie și Imunologie Clinică

 

Mango este un fruct tropical destul de popular, cultivat inițial în India.  Poate fi consumat sub multe forme - crud în sucurile de fructe, smoothie sau shake, sub formă de gemuri, uscat sau chiar murat. 


În ciuda popularității sale, reacțiile alergice la mango nu sunt foarte comune. Acestea au fost descrise ca rezultat al ingestiei, sub trei forme: anafilaxiadermatita de contact și sindromul de alergie oralăCitiți mai multe aici....


Să fim sănătoși, fiind informați!  

TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ - CUM SCĂPĂM DE EA?


Lasă urme pe haine, este o carte de vizită neplăcută atunci când dai mâna cu cineva și, în ultimă instanță, nici mirosul nu este un aspect de ignorat!

Transpirația este un proces natural ce asigură păstrarea unei temperaturi constante a corpului, ajută la optimizarea circulației și la funcționarea optimă a organelor. Totuși, ce facem când această funcție naturală devine atât de „intensă” încât ne afectează deopotrivă viața personală cât și pe cea profesională?

Hiperhidroza sau transpirația excesivă este o problemă ce afectează aproximativ 3% din populație, iar pe timpul verii acest procent este în creștere.

Citiți mai multe aici....


 

SUPRAEXPUNEREA LA SOARE - RISCURI ȘI RECOMANDĂRI


Autor: Dr. Mărgăritescu Irina

Medic primar Dermatologie


Supraexpunerea la soare poate avea efecte nedorite, uneori chiar catastrofale asupra sănătății. Pe termen scurt, expunerea incorectă la soare determină apariția arsurilor solare, iar pe termen lung, razele UVA și UVB conduc la îmbătrânirea prematură a pielii și pot contribui la apariția cancerelor cutanate. 

Măsurile de fotoprotecție externă, precum protecția vestimentară (pălării cu boruri largi, cămăși cu mânecă lungă etc.) și folosirea cremelor cu factor de protecție mediu spre mare nu au rolul de a crește numărul de ore de expunere, ci de a permite o expunere rațională, minimizând astfel riscurile expunerii.

Este important să știm că fotoexpunerea nu reprezintă singurul factor de risc în apariția cancerului de piele.  

 

Citiți mai multe aici....


 

TULBURĂRI DE SOMN


Autor: Dr. Zarvă Maria

Medic specialist Medicină generală


 

Somnul este o stare fiziologică periodică, reversibilă, caracterizată prin pierderea de conştienţă, asociată cu scăderea percepţiei stimulilor auditivi şi vizuali, încetinirea funcţiilor vitale (respiraţie, ritm cardiac), relaxarea musculaturii, scăderea temperaturii corpului cu 0.5 grade celsius și scăderea funcţiilor secretorii. 

Tulburările de somn sunt frecvent întâlnite la pacienţi și nu trebuie ignorate, deoarece pot influența calitatea vieții. Acestea se împart în: disomnii, parasomnii și tulburări de somn asociate cu tulburări medicale. 

Citiți mai multe aici....

 SCHIMBĂRILE BRUȘTE DE TEMPERATURĂ ȘI SĂNĂTATEA


 

 

Autor: Dr. Costin Anca

Medic primar Medicină generală

 

Schimbările bruște de temperatură atrag după sine probleme de sănătate, întrucât organismul se adaptează la astfel de fluctuații în aproximativ 14 zile.

Scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este destul de ridicat. 

Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau de probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii.


 Citiți mai multe aici...


 

BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIANAutor: Dr. Mirela Vlădoiu

Medic specialist Medicină internă, competență ecografie generală

 

 

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare în urma relaxării inadecvate a sfincterului esofagian. Leziunile apar datorită dezechilibrului dintre factorii de agresiune din fluidul de reflux și factorii de apărare ai mucoasei esofagiene.

Simptomele bolii sunt de 3 feluri: specifice (pirozis, regurgitație), atipice (durere toracică non-cardiacă, răgușeală, senzație de prea-plin, sughiț cronic, anomalii dentare) și de alarmă (înghițire cu dificultate a alimentelor, scădere în greutate, anemie). Metoda ideală pentru documentarea tipului de leziune a mucoasei esofagiene este endoscopia digestivă superioară, cu prelevare de biopsie.

 Citiți mai multe aici...POLIPI (VEGETAȚII ADENOIDE) LA COPII


Autor: Dr. Anca Dodun Des-Perrieres
Medic primar ORL

Cunoscute în rândul pacienților ca “polipi”, vegetațiile adenoide sunt sursa unor boli complexe, frecvente și cu evoluție supărătoare la copii. Ele reprezintă hipertrofia țesutului limfatic în regiunea rinofaringiană (situată în spatele nasului).

Tabloul clinic generat de prezența vegetațiilor adenoide este extrem de divers și complex: în principal, se produce obstrucția nazală; subsecvent, poate apărea sau nu și rinoreea (curgerea nasului), cu aspect de secreție suprainfectată sau nu. Obstrucția nazală este mai supărătoare în timpul somnului, conducând la un somn întrerupt, însoțit adeseori de sforăit.

Copiii netratați la timp dezvoltă modificări fizice de tip facies adenoidian, sunt adinamici, incapabili de concentrare mentală, adeseori singuratici. Citiți mai multe aici...


 

VITAMINA D - VITAMINA SOARELUI

Surse:

The American Journal of Medicine

The Office of Dietary Supplements (ODS) of the National Institutes of Health (NIH)Vitamina D este esențială pentru un număr mare de procese fiziologice, și, ca atare, niveluri adecvate sunt necesare pentru a avea o sănătate optimă. Cu toate acestea, deficitul de vitamina D este recunoscut ca o pandemie ce afectează mai mult de jumătate din populația lumii în prezent.

Carenţele nutriţionale sunt provocate de obicei de alimentaţie inadecvată, absorbţie deficitară sau expunere limitată la soare. Deficitul de vitamina D din organism determină un nivel calciu-fosfor anormal, care duce la diminuarea mineralizării matricei de colagen, ce cauzează rahitism și osteomalacie la copii, osteoporoză și un risc crescut de fracturi la adulți.

Acum, la Medcenter, vă puteți testa nivelul vitaminei D din organism, cu ajutorul analizei 25-Hidroxi Vitamina D. Citiți mai multe aici...
INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI ÎN AFECȚIUNILE GASTROINTESTINALE


Autor: Dr. Mirela Vlădoiu

Medic specialist Medicină internă, competență în ecografie generală 

 

Infecția cu Helicobacter Pylori (Hpy) reprezintă cea mai frecventă infecție întâlnită la om. Helicobacter Pylori este un bacil specific uman, localizat la nivelul mucoasei gastrice. Majoritatea subiecților infectați sunt asimptomatici (70%). Pacienții infectați pot dezvolta gastrită (100%), ulcer (15%), cancer gastric (1%) sau limfom MALT.

Hpy este un microorganism neconvențional, fiind capabil să supraviețuiască în stomacul gazdei atât timp cât ea trăiește, fiind rezistentă mediului ostil acido-peptic, intolerabil pentru alte bacterii, cât și răspunsului imunologic bun al gazdei.


Diagnosticul infecției se poate face prin: teste invazive, teste neinvazive și teste moleculare. Citiți mai multe aici...
CE SUPLIMENTE DĂM COPIILOR?

 

Autor: Dr. Malvina Ioana Petrov

Medic specialist Pediatrie

 

Vitaminele și mineralele sunt elemente importante în dieta copiilor. Pentru că organismul nu le poate sintetiza în cantități adecvate, vitaminele se obțin din alimentație. Este bine de știut că necesarul zilnic este deseori acoperit de o dietă variată și echilibrată.


Există însă diverse motive pentru care medicul pediatru poate recomanda suplimentarea dietei cu vitamine și minerale. Nu trebuie ignorat faptul că și suplimentele cu vitamine și minerale sunt medicamente cu efecte toxice grave în cazul supradozării. Citiți mai multe aici...

 ASTMUL FORMĂ TUSIGENĂ


Sursa: www.webmd.com

Traducere: Dr. Neculae Adina

Medic Specialist Alergologie și Imunologie Clinică


Astmul formă tusigenă este un tip de astm în care simptomul principal este tusea seacă, uscată (ce nu elimină din plămân nici un fel de mucus). 

Oricine poate face această formă de astm, dar este mai frecventă la copii. Poate duce la dezvoltarea formei clasice de astm ce include simptomele de wheezing, scurtarea respirației, dificultatea de a respira.

   

 


FEBRA LA SUGARI - întrebări frecvente


Autor: Dr. Malvina Ioana Petrov

Medic specialist PediatrieFebra la sugari este una dintre cele mai des întâlnite probleme. Febra este răspunsul normal al organismului în multe situații, cea mai frecventă fiind infecția, fie că este virală sau bacteriană (infecții respiratorii, gastroenterocolite, infecții ORL sau de tract urinar).

De cele mai multe ori, pacientul pediatric cu febră poate fi îngrijit la domiciliu, însă este recomandat să ne adresăm medicului specialist dacă sugarul prezintă anumite simptome. Află care sunt acestea,citind mai multe informații AICI.

 
 
 


HPV, un virus înșelător

Partea a II a

Autor: Dr. Florinel Pop

Medic primar Anatomie Patologică, Doctor în științe medicaleS-a estimat că cel puţin 75% din femeile active sexual se infectează cel puţin o dată cu unul din tipurile de virus HPV.

Este important de ştiut următorul fapt:cancerul de col uterin este o boală care poate fi complet tratată dacă este diagnosticată la timp, intervalul de timp scurs între momentul infecţiei şi apariţia cancerului putând fi şi de câţiva ani (10-30).


 Citiți mai multe aici...


 


ALERGIA LA POLENUL DE AMBROZIE


Autor: Dr. Neculae Adina

Medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică


Cei cu alergie la polenul de Ambrozie poate că nu știu „cum” și „de ce”, dar cu siguranță știu când le apar acele simptome imposibil de ignorat, de la strănuturi unul după altul, chiar și de 30 ori, până la obstrucție nazală completă și dispariția mirosului, simptome ce le afectează viața și calitatea acesteia, dar și competențele la locul de muncă.


Simptomele alergiei la Ambrozie sunt similare alergiei la orice alt polen: rinită alergică, conjuctivită alergică și astm alergic. Citiți mai multe aici...

 TRUCURI PENTRU UN ORGANISM SĂNĂTOS 

 

Autor: Manuela Udrea 

Medic generalist cu competență în Apifitoterapie și competență în Homeopatie Clinică


Homeopatia este o terapie care apelează la produse naturale pe bază de plante sau substanțe minerale pentru a stimula sistemul de apărare al organismului. 
Acestea împiedică accesul microbilor în organism sau favorizează o vindecare mai rapidă în cazul în care infecția s-a instalat în corp. 

Scăderea imunității! Frigul nu ne îmbolnăvește, dar afectează imunitatea naturală a organismului și astfel suntem predispuși la boli, în special răceli și gripe. Citiți mai multe aici...

 
 

 

HPV, un virus înșelător

Partea I

 

Autor: Dr. Florinel Pop

Medic primar Anatomie Patologică, Doctor în științe medicale

 

În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces, cauzate de cancerul de col uterin.

Femeile din România au acum posibilitatea de prevenire a acestei maladii, prin noua analiză de depistare a infecțiilor cu virusul HPV (testul molecular Chip HPV Typing).  Citiți mai multe aici...
  
 

SÂNGERAREA NAZALĂ 


Autor: Dr. Anca Dodun Des-Perrieres

Medic primar ORL 

 

Sângerarea nazală, rinoragia sau epistaxisul este o cauză frecventă de prezentare în urgență la orice cabinet medical, dar mai ales la cele de specialitate ORL.

 

Cauzele epistaxisului sunt numeroase și variate, de aceea este foarte importantă cunoașterea și depistarea acestora, dar și prezentarea din timp la medic pentru a se stabili un diagnostic corect și complet, precum și un tratament optim.

 

Citiți mai multe aici...HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ – DISLIPIDEMIA - DIABETUL ZAHARATAutor: Dr. Vlădoiu Mirela
Medic specialist Medicină internă, competență ecografie generală


Afecțiunile cele mai frecvente, care sunt din păcate și cele mai neglijate, sunt hipertensiunea arterială (HTA), dislipidemia și diabetul zaharat (DZ). Acestea sunt boli cu o importanță crucială în frecvența infarctului miocardic, în creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale și în afectarea funcției renale. 


Mergi sus