www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Urină - urocultură (cultură + antibiogramă)
Microbiologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
4 zile
Recoltarea probei de urină în vederea efectuării uroculturii se realizează înainte de începerea tratamentului cu antibiotice și ulterior, pentru evaluarea eficienței tratamentului, după minimum 5 zile de la încetarea acestuia. Se prelevează prima urină de dimineață, sau după cel puțin 3-4 ore de la ultima micțiune, însă, în situații de urgență, se poate recolta și urina spontană. Proba va fi recoltată într-un recipient steril, fără a atinge zonele genitale și se colectează din jetul urinar mijlociu, fără a întrerupe fluxul urinar.
Prima urină de dimineață
Recipient steril pentru urină
Prima urină de dimineață
Nu este necesară în afara laboratorului.
24 de ore (dacă proba este refrigerată).
La temperatura camerei, într-un interval de maximum 2 ore de la recoltare. În situația în care nu este posibil acest lucru, proba se va refrigera pentru maximum 24 de ore.
Însămânțare pe medii de cultură - metoda ansei calibrate
< 1000 UFC/ml. urină
Nerespectarea protocolului de pregătire a pacientului, a condițiilor de recoltare și de transport ale probei.


Urocultura, denumită și cultură microbiană din urină, este o analiză microbiologică cu rol în diagnosticarea infecțiilor tractului urinar, precum:
  • cistită (inflamația vezicii urinare cauzată de infecții ce pătrund prin uretră);
  • nefrită (inflamația țesutului renal);
  • pielonefrită (inflamația căilor urinare superioare).
Există mai multe tipuri de clasificări ale infecțiilor urinare:
  • după localizare se pot împărți în infecții joase, cum ar fi cele de vezică și uretră sau infecții înalte (cele de rinichi și uretere);
  • după simptomatologie, infecțiile urinare pot fi simptomatice, când, alături de bacteriurie apar reacții inflamatorii și manifestări clinice (febră, usturimi, dureri) și asimptomatice, când nu există manifestări clinice, ci numai bacteriurie.
Urocultura determină cantitatea germenilor per mililitru de probă examinată și clasificarea acestora pe grupe. Spre exemplu, este foarte important să fie tratată eficient și la timp o infecție la care s-au înregistrat peste 100.000 de colonii, pentru a fi evitată afectarea gravă a structurii/funcționalității uretrei sau a rinichilor.

Tratamentul infecțiilor urinare se realizează cu antibiotice. Eficiența acestora este indicată de antibiogramă, prin evidențierea sensibilității microorganismului respectiv la antibiotic.

La bebeluși, infecțiile de tract urinar sunt mai frecvente la băieței decât la fetițe, în timp ce pentru persoanele adulte situația se inversează, femeile fiind mai predispuse să contacteze o infecție urinară. La persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, infecțiile de tract urinar sunt mai frecvente la bărbați și se asociază cu afecțiuni ale prostatei.

Unele condiții care favorizează apariția înfecțiilor de tub urinar pot fi:
  • anomaliile structurale de la acest nivel;
  • bolile sistemice, cum ar fi diabetul sau neoplaziile;
  • imunitatea scăzută.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului