www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Toxoplasma gondii IgG - Western blot în ser
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
240 lei
(momentan indisponibilă)
15 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Serul este stabil 7 zile la 2-4 °C sau 30 de zile la -20 °C.
Refrigerat
Immunoblot
  • Femei: negativ/pozitiv;
  • Bărbați: negativ/pozitiv.
Probele de sânge hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Toxoplasma gondii este un parazit intracelular, un protozoar, ce aparține clasei Sporozoa. Infecția poate fi dobândită prin consumul de carne infectată cu chisturi și insuficient preparată termic sau prin oochisturile excretate de pisică. În afară de pisică, alte rezervoare naturale de infecție sunt: câinii, bovinele, ovinele, porcinele, rozătoarele de câmp, păsările domestice și sălbatice.

Infecția cu Toxoplasma gondii afectează mușchii scheletici, ganglionii limfatici, miocardul, creierul, retina și placenta (se transmite transplacentar de la mamă la făt). Infectarea este posibilă și în cursul travaliului sau, în cazuri rare, prin transfuzii de sânge provenite de la persoane care prezintă parazitemie.

Evoluția bolii variază:
  • în cazul persoanelor imunocompetente: asimptomatică sau prezentând cefelee, febră, mialgii, altralgii, manifestări cutanate sau oculare;
  • în cazul persoanelor imunodeprimate: toxoplasmoză diseminată cu manifestări severe (febră, frisoane, hepatită, miocardită sau meningoencefalită), în cazul persoanelor imunodeprimate.
În cazul gravidelor, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă este foarte importantă depistarea acestora, pentru că se transmit la făt, chiar dacă acest lucru este limitat la pacientele care dobândesc infecția în cursul sarcinii. Pentru a evita complicațiile din cursul sarcinii, se recomandă evaluarea statusului imun înainte de concepție:
  • se consideră că femeile seropozitive înainte de a rămâne însărcinate sunt protejate în ceea ce privește transmiterea infecției viitorului făt;
  • femeile seronegative prezintă riscul de a contracta infecția în cursul sarcinii, iar la acestea trebuie aplicate măsuri profilactice.
Pentru femeile însărcinate, riscul de a transmite infecția și gravitatea efectelor depind de vârsta sarcinii:
  • în primul trimestru de sarcină, transmiterea infecției se produce mai rar, dar se asociază cu un risc mai mare de avort spontan și de apariție a anomaliilor fetale;
  • cel mai mare risc de boală congenitală severă apare când infecția este dobândită în săptămânile 10-24 de sarcină;
  • infecția contractată într-o perioadă avansată a sarcinii este mai frecvent transmisă la făt, dar prezintă un risc mai mic de a induce anomalii fetale;
  • cel mai mare risc de transmitere verticală se produce în cursul săptămânilor 26-40.
Testul Toxoplasma gondii IgG prin metoda Western blot se recomandă pentru confirmarea specificității anticorpilor detectați (IgG) împotriva Toxoplasma gondii, eliminând reactivitatea încrucișată cu antigene imunologice comune cu alți paraziți.

Specificitatea metodei diagnostice este de peste 99,0%, astfel încât rezultatele pozitive ale unui test de screening pot fi confirmate sau infirmate definitiv prin immunoblot.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului