www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Rubeolă ARN-PCR în sânge
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
680 lei
(momentan indisponibilă)
12 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
2 vacutainere EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Probele nu se centrifughează.
7 zile la 2-8 °C.
Refrigerat
Real-time PCR
  • Femei: negativ/pozitiv;
  • Bărbați: negativ/pozitiv.
Probe de sânge hemolizate.


Virusul Rubeolei face parte din familia Togaviridae, care prezintă genom linear, monocatenar, de tip ARN, cu anvelopă sferică.
Rubeola este o boală a copilăriei, care, în mod obișnuit produce febră și o erupție maculo-papulară tranzitorie sau are o manifestare subclinică. De regulă, evoluția este autolimitantă, cu rare complicații.

Posibilele complicații care pot apărea sunt:  
  • la femei: artrită sau artralgii, cu afectări ale articulației pumnului și genunchiului. În cazuri rare, acestea pot evolua către artrită cronică;
  • complicații hemoragice (foarte rar);
  • encefalită: o complicație extrem de rară care se manifestă în principal la adulți și este însoțită de o rată de mortalitate ridicată (20-50%). Pacienții care supraviețuiesc encefalitei nu prezintă de obicei sechele neurologice.
Atunci când mama se infectează în timpul sarciniii, rubeola are consecințe foarte periculoase (în cazul infecției primare). Efectele asupra fătului sunt cu atât mai grave cu cât infecția se produce mai timpuriu:
  • dacă infecția apare în primele două luni ale sarcinii: se pot produce nașterea prematură, un spectru larg de anomalii congenitale (meningoencefalită, hepatită, hepatosplenomegalie, pneumonită interstițială, trombocitopenie) sau chiar decesul fătului;
  • rubeola dobândită în cursul celei de a treia luni de viață intrauterină a fost asociată cu un risc de 30-35% de a dezvolta un defect unic, cum ar fi surditatea sau cardiopatia congenitală;
  • în cea de-a patra lună există un risc de 10% ca fătul să dezvolte un defect congenital unic;
  • dacă infecția se produce după saptamana 20, riscurile sunt mult mai mici;
  • dacă mama se reinfectează (prin expunere secundară), de obicei virusul nu afectează fătul, datorită protecției exercitate de anticorpii produși ca urmare a unei infectări anterioare sau a vaccinării.
Recomandări pentru determinarea Rubeola ARN-PCR în lichid amniotic: pentru diagnosticul prenatal și postnatal al infecțiilor congenitale cu virusul rubeolei.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului