www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Polioma JCV - virus ADN-PCR în sânge
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
510 lei
(momentan indisponibilă)
14 zile
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
2 vacutainere EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
Probele nu se centrifughează.
7 zile la 2-4° C.
Refrigerat
Real-time PCR
  • Femei: negativ/pozitiv;
  • Bărbați: negativ/pozitiv.
Probe hemolizate.


Polyomaviridae este o familie de virusuri ale căror gazde naturale sunt mamiferele și păsările. În această familie sunt cuprinse 77 de specii recunoscute, grupate în 4 genuri. Dintre acestea, este cunoscut faptul că 13 specii infectează oamenii.

Majoritatea acestor virusuri, cum ar fi virusul BK și virusul JC, sunt foarte frecvente și tipic asimptomatice în majoritatea populațiilor umane studiate. Cu toate acestea, unele poliomavirusuri sunt asociate cu boli umane, în special la indivizii imunocompromiși.

Virusul BK este asociat cu nefropatie la pacienții cu transplant renal și la pacienții non-renali cu transplant de organe, virusul JC cu leucoencefalopatie multifocală progresivă, iar virusul celulelor Merkel cu cancer de celule Merkel.

JCV este un virus ADN de dimensiuni mici, lipsit de anvelopă. Leucoencefalita multifocală progresivă (PML) pe care o provoacă este o boală demielinizantă a sistemului nervos central, care apare la pacienții cu imunodepresie severă. Infecția primară este asimptomatică și se produce, de regulă, în primii ani ai copilăriei, după care virusul rămâne în stare latentă, localizându-se în diferite zone ale organismului: 
  • țesut amigdalian;
  • rinichi; 
  • măduvă osoasă;
  • creier.
Poate rămâne în această stare latentă pe tot parcursul vieții unui individ, dar se poate reactiva la persoanele cu imunodeficiență gravă (în special la bolnavii de SIDA), producând leucoencefalopatia multifocală progresivă, caracterizată de modificări histologice și neuroradiologice. Tabloul clinic al bolii corespunde topografiei zonelor lezate, predominând deficitele motorii de tipul hemiparezelor.

Diagnosticul de certitudine pentru leucoencefalopatia multifocală progresivă este histologic, însă biopsia cerebrală poate să nu fie disponibilă în cazul anumitor localizări ale leziunilor sau din cauza stării precare a pacienților. În plus, acest procedeu invaziv este asociat cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate.

Recomandări pentru determinarea Polioma JKV virus ADN-PCR în sânge: pentru stabilirea diagnosticului de prezumție a leucoencefalopatiei multifocale progresive, împreună cu rezonanța magnetică nucleară (RMN), constituind astfel o alternativă non-invazivă la biopsia cerebrală.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului