www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Hormon anti-Mullerian (AMH)
Markeri endocrini

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
230 lei
(momentan indisponibilă)
10 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o pregătire specială înaintea recoltării.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Se recomandă transportul eșantionului înghețat, în caz contrar se pot înregistra niveluri fals ridicate din cauza degradării moleculelor.
După ce este separat, serul este stabil până la 48 de ore la 2-8 °C sau 4 săptămâni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt. Se vor evita ciclurile repetate îngheţ-dezgheţ.
Pe gheață carbonică
Imunoenzimatică
Vârstă (ani) Valori normale (ng/mL)
20 - 24 1,52 - 9,95
24 - 29 1,2 - 9,05
29 - 34 0,711 - 7,59
34 - 39 0,405 - 6,69
39 - 44  0,059 - 4,44
44 - 50 0,010 - 1,79

În cazul sindromului ovarelor polichistice, valorile normale depășesc 2,41 ng/mL.
Seruri intens hemolizate.


În perioada embrionară, AMH este secretat de către testiculul fetal. Rolul hormonului anti-Mullerian este de a regla diferențierea sexului masculin în perioada embrionară, prin inhibarea dezvoltării tractului reproductiv feminin și contribuind astfel la dezvoltarea normală a organelor genitale masculine.

În cazul fetițelor, în perioada embrionară, AMH nu este detectabil. La pubertate, acest hormon începe să fie sintetizat de celulele stratului granulos al foliculilor de creștere din ovar. AMH constituie astfel un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene. Pe măsura înaintării în vârstă, nivelul AMH scade continuu, corelat cu rezerva funcțională ovariană. La menopauză, nivelul AMH devine aproape nedetectabil. 

Dozarea AMH este utilizată pentru evaluarea rezervei ovariene a pacientelor înainte de a fi incluse într-un program de fertilizare in vitro (FIV). În cazul pacientelor care urmează un tratament pentru infertilitate, îmbătrânirea ovariană se caracterizează printr-un răspuns redus la administrarea de gonadotropine, cu șanse mici de a obține o sarcină. Nivelul de AMH nu este afectat de sarcină sau de utilizarea medicamentelor contraceptive.

Dozarea AMH este importană și în patologia ovariană. Spre exemplu, în cazul sindromului ovarelor polichistice, selecția foliculului dominant este perturbată prin apariția anovulației. Rezultatul constă în acumularea de foliculi antrali de mici dimensiuni, cu creșterea producției de AMH.
Concentrația AMH crește și în cazul pacientelor ce prezintă tumori ale granuloasei ovariene.

În general, testarea nivelului AMH este utilizată pentru a evalua prezența și funcția testiculară la sugarii cu condiții intersexuale sau organe genitale ambigue și pentru a distinge între criptorhidism (testicule prezente, dar nepalpabile) și anorhie (absența testiculelor) la băieți.
La femeile fenotipice minim virilizate, AMH ajută la diferențierea dintre cauzele gonadale și nongonadale de virilizare.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului