www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

ARN Viral hepatita D (cantitativ)
Biologie moleculară

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
620 lei
(momentan indisponibilă)
17 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postpandrial.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
2 vacutainere EDTA K3, cu dop mov.
Plasmă
La cel mult o zi de la recoltare, plasma se va separa prin centrifugare la temperatura camerei.
4 săptămâni la -20 °C.
Refrigerat
Real-time PCR (reacție de polimerizare în lanț, cu detecție în timp real al produsului realizat, prin măsurarea fluorescenței emise - metodă cantitativă).
Nedetectabil.

Limita de detecție: 25 UI/ml.
  • Probe coagulate sau hemolizate;
  • Utilizarea de vacutainere la care s-a folosit heparină sau alt anticoagulant decât EDTA K3.


Virusul hepatitei D este un virus defectiv, care necesită prezența antigenului de suprafață al virusului hepatitei B (AgHBs) pentru o replicare completă și pentru transmitere. Astfel, hepatita D se dezvoltă numai la persoanele cu AgHBs prezent.

Datorită legăturii strânse cu HBV, HDV are căi de transmitere similare, în principal pe cale parenterală. Infecția cu HDV este endemică în țările mediteraneene, în Orientul Mijlociu, în Africa Centrală și în regiunile nordice din America de Sud.

Hepatita D este considerată ca fiind cea mai severă formă de hepatită virală la om. Infecția HDV cronică conduce la o afectare hepatică mai severă decât monoinfecția cronică HBV, cu o progresie accelerată către fibroză, o decompensare precoce a cirozei și un risc mai mare de carcinom hepatocelular. Un procent de 60% dintre pacienții infectați progresează spre ciroză după un număr de ani. În această etapă, singurul tratament este transplantul hepatic.

Ca urmare a programelor de vaccinare pentru hepatita B, a scăzut și incidența hepatitei D, însă continuă să fie o problemă gavă de sănătate.

Hepatita D se dezvoltă numai la pacienții cu AgHBs pozitiv, fie ca:
  • o co-infecție, care determină apariția unei hepatite acute, după o perioadă de incubație ce variază între 3 și 7 săptămâni. Manifestările clinice includ oboseală, letargie și greață și preced cu o săptămână apariția icterului. Replicarea ARN-HDV este limitată, dispărând după creșterea transaminazelor serice. În cele mai multe cazuri, vindecarea este completă, rareori apărând cronicizarea.
  • o suprainfecție, ce se caracterizează prin forme severe de hepatită acută, care pot progresa spre infecție cronică. Replicarea ARN-HDV este marcată și prelungită, infecțiile fulminante sunt relativ rare, dar pot determina encefalopatie hepatică cu modificări de personalitate, tulburări de somn, confuzie, somnolență și comă, iar ARN-ul viral seric se găsește în cantități crescute. Rata de mortalitate în aceste forme acute poate ajunge la 80%.
Determinarea anticorpilor anti-HDV se efectuează numai în cazul în care AgHBS este pozitiv, altfel testul nu are nicio relevanță. Pe de altă parte, fiecare pacient AgHBs pozitiv trebuie testat cel puțin o dată pentru anticorpi anti-HDV, însă un rezultat pozitiv pentru anti-HDV nu indică în mod necesar hepatita D activă, astfel că este necesară efectuarea viremiei D pentru confirmarea unei infecții active. Dacă se obține un ARN HDV pozitiv, este necesar să se stabilească gradul afectării hepatice, să se monitorizeze atent pacienții pentru carcinomul hepatocelular și să se ia în considerare tratamentul antiviral.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului