www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi IgM - virusul hepatitei A (HAV)
Markeri virali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
68 lei
1 zi/3 zile*
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Chemiluminiscență
  • Negativ: < 0,8;
  • Borderline: 0,8 - 1,1;
  • Reactiv: ≥ 1,2.
Serurile intens hemolizate sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Hepatita A este o boală infecțioasă hepatică, determinată de un virus cu genom ARN monocatenar, aparținând genului Hepatovirus, familia Picornaviridae.
Transmisia bolii se realizează pe cale fecal-orală, fiind favorizată de condițiile sanitare necorespunzătoare și de consum de apă sau produse alimentare contaminate, însă au fost raportate și cazuri de transmitere pe cale sexuală, la homosexuali.

Virusul se replică la nivelul ficatului, este excretat prin bilă și ajunge în materiile fecale, unde se elimină. Perioadă de incubație este în medie de 28-30 de zile.
Majoritatea infecțiilor apărute la copii sunt inaparente în aproximativ 80% din cazuri, iar dacă apar simptome, manifestările sunt de gravitate medie. Doar un procent de 1% din totalul pacienților pot avea o evoluție severă, care poate ajunge la hepatite fulminante, cu insuficiență hepato-renală sau chiar la deces.

Este important de reținut că hepatita A nu se cronicizează, iar virusul nu persistă în organism.

Anticorpii care apar sunt protectori, determinarea acestora fiind utilizată de obicei pentru punerea în evidență a unei expuneri anterioare a organismului la virusul hepatitei A. De asemenea, se poate aprecia imunizarea postvaccinare.

Anticorpii IgM apar primii și sunt utilizați pentru diagnosticul de hepatită acută cu virus A. Aceștia se dezvoltă odată cu simptomele bolii, ating nivelul maxim în prima lună de boală, devenind nedetectabili după aproximativ 6 luni. Anticorpii IgG apar după cei de tip IgM, în timpul perioadei acute a bolii și de obicei vor rămâne detectabili pe tot parcursul vieții. Testarea acestora se poate realiza și postvaccinare, la aproximativ 2 săptămâni. 

Anticorpii de tip IgG traversează placenta și pot fi prezenți la copii și peste vârsta de 1 an. 

Lipsa anticorpilor anti-HAV exclude o infecție recentă cu virusul hepatic A, însă determinarea anticorpilor anti-HAV totali nu diferențiază o infecție recentă de una trecută. Pentru diagnosticul de hepatită acută cu virus A se vor determina anticorpii anti-HAV IgM.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului